07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Medvedev: Türkiye Bize Savaş İlan Etti
Medvedev: Türkiye Bize Savaş İlan Etti

Medvedev: Türkiye Bize Savaş İlan Etti

Rusya Başbakan’ı Dmitriy Medvedev Rus televizyonuna konuk oldu. Gündeminde sadece Türkiye ile yaşanan kriz yoktu. Ama konu krize geldiğinde Medvedev net konuştu: Türkiye uçağımızı düşürerek bize savaş ilan etmiştir.

İşte Medvedev’in 2 ülke arasındaki ipleri daha da gerecek o açıklamalarından satır başları;

“Türkiye uçağımızı düşürerek bize savaş ilan etti”

“Türkiye konusunda ise charter seferlerinin durdurulması yaptırım değil, devletimizin kendisini korumak için verdiği bir tepkidir. Uçağımızın düşürülmesine benzer bir durum, 20. yüzyılda yaşansaydı savaş çıkardı. Çünkü bu, yabancı bir ülkeye doğrudan saldırıdır.”

” Türkiye bu yaptığının bedelini ödemeliydi”

” Tabii ki günümüz koşullarında savaş, olabilecek en kötü şeydir. Bu nedenle Türkiye’nin bu yaptığına simetrik yanıt verilmemesi kararı alındı. Türkiye, uçağımızı düşürerek uluslararası hukukun tüm kurallarını ihlal etti ve ‘saldırı eyleminde’ bulundu. Casus belli durumu yarattı, yani savaş başlatılmasına temel oluşturdu. Rusya yönetimi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu yolu seçmedi. Ama Türkiye’ye bunun bedelini ödeyeceğini göstermek zorundaydık. Bu nedenle vatandaşlarımızın güvenliği için böyle bir karar aldık.”

“Uçuşların iptali bir yaptırım değil vatandaşlarımızın güvenliği içindi”

“Türkiye ve Mısır’a uçuşların durdurulması, Rusya’nın ‘kötü niyeti’ değildir. Bu konu ülkemizin güvenliğiyle ilgili bir meseledir. Mısır’da (yolcu uçağımıza) terör saldırısı düzenlendi. Bu saldırının tekrarlanması ihtimal dahilinde. Bu nedenle hem Mısırlı ortaklarımız hem de halkımız için hoş olmasa da vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla uçak seferlerinin durdurulması kararını aldık.

“Türkiye’ye ambargonun Rusya için ölümcül sonuçları olmayacak”

“Türkiye’ye getirdiğimiz ambargolar Rusya’daki gıda fiyatlarını etkileyecek ancak bunun ölümcül sonuçları olmayacak. Türkiye’ye yönelik yaptırımlar enflasyon oranına belki yüzde 0.2 ila 0.5 puan ekler. Gıda fiyatlarını izleyeceğiz.”