07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan Kriz Çıkardı
Erdoğan Kriz Çıkardı

Erdoğan Kriz Çıkardı

Suriye sınırında bir savaş uçağının düşürülmesi sonrası Anadolu Ajansı’ndan saat 10.45’te tek cümlelik bir haber geçildi: “Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.”
AA’nın 11.06’da yeni bir haber geçerek Rus Uçağı ifadesinden vaz geçti:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakından takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar,  Erdoğan’ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi.” denildi.

Genelkurmay başkanlığı açıklamasında “Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak” ifadesi kullanıldı.

Genelkurmay bu açıklamasıyla hedefin Rusya olmadığını ima etti ama Cumhurbaşkanlığı tam aksine Su 24 tipi Rus uçağı açıklaması yaptı. Bunun da Rus uçağı bile bile vuruldu algısı yarattığı ve Rusya ile diplomatik bir krize yol açtığı yorumları yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyonunda konuştu ve sabah AA aracılığıyla kullanılan SU -4 Tipi Rus uçağı ifadesini kullanmadı. Erdoğan  “Bugün sabah saatlerinde tüm uyarılara rağmen aidiyeti belli olmayan bir savaş uçağına angajman kuralları gereği müdahale edilmiştir.” dedi.