07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Aydınlık Yazınca Haber
Aydınlık Yazınca Haber

Aydınlık Yazınca Haber

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bakanlık müsteşarı ve Genelkurmay 2. başkanıyla yaptığı gizli  görüşmenin  içeriğini haber yaptığı için yargılanan Aydınlık gazetesi sorumluları beraat etti. Savcı mülakatında “bu olay dünyanın her yerinde haber olur” dedi

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya o dönem Aydınlık’ın genel yayın yönetmeni olan Mustafa İlker Yücel katıldı. Daha önce savunmasını yapan diğer sanık sorumlu müdür Murat Şimşek ise duruşmaya gelmedi.

Savcı:Bu olay dünyanın her yerinde haber olur

Savunmaların ardından mütalaa veren savcı Hüseyin Aslan, habere dayanak olan ses kayıtlarının gazetenin yayınlamasından önce internette yer aldığını belirtti. Gazetecilerin görevinin haber değeri olan konuları haberleştirmek ve toplumu aydınlatmak olduğunu ifade eden savcı, dünyanın herhangi bir ülkesinde sosyal medyaya düşen böyle bir kaydın haber konusu olacağını vurguladı. Savcı, sanıkların, zamanı ve içeriği itibariyle haber değeri taşıyan konuyu haberleştirmelerinin AİHM ve anayasadaki basın özgürlüğü kapsamında ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Savcı: devlet sırrı olsa bile yayınlandıktan sonra sır niteliği ortadan kalkar

İnternetten yayınlanan seslerin devlet sırrı niteliği olsa bile bir kez yayınlandıktan sonra sır niteliğinin ortadan kalktığını kaydeden savcı, bu kayıtların tekraren yayınlayanların eyleminin suç teşkil etmeyeceğini savundu. Savcı bu nedenlerle sanıkların beraatine karar verilmesi yönünde görüş belirtti.

Mahkeme, ‘devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçundan yargılanan sanık hakkında, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.