07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ODTÜ Nefreti Kronolojisi

ODTÜ Nefreti Kronolojisi

AKP Yönetiminin ODTÜ nefreti bir kez daha hortladı. AKP Ankara Milletvekili Aydın Ünal’ın şu sözlerini hafızaya kaydedelim.

-ODTÜ’de Gezi olayları ısrasında, dinimize imanımıza saldırılan pankartlar asılmaya başlandı. Onlarla şovlar yapılmaya başlandı. Bunlar solcu faşitler, bunlar solculuktan da anlamayan faşistler. Zaten bu ODTÜ de Amerikalılar tarafından kurulmuş bir üniversite. Maalesef, şimdi o solcu öğrencileri bir maşa gibi kullanıyorlar. Bu rektör bu olayları durdurmalıdır. Yarın bunun da hesabınısorarız. Cizre’ye nasıl girildi, Silopi’ye nasıl girildi. ODTÜ’ye de öyle girilir, bu ahlaksızlara bu edepsizlere bunun hesabı sorulur. Hiç kimse namaz kılınmasını engelleyemez. Hele hele Ak Parti iktidarında hiç kimse yapamaz. Hepsine haddini bildiririz. Artık saldıran öğrenciler hapse mi atılır ne yapılır ben bilmem ama artık eski Türkiye yok. ODTÜ rektöründen bir açıklama bekliyoruz.Rektör ortada yok, nerede bu adam Bir hukuk devletinde üstelik bir milletvekilinin ağzına alamayacağı sözler bunlar. Kin/nefret/tehdit ne ararsan var. Peki AKP’nin ODTÜ ile ne derdi var? Aslında AKP’den öte Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ nefreti ve kini var. Çünkü Erdoğan’ın her gittiğinde protesto edildiği tek yer ODTÜ kaldı. Erdoğan için fethedilmemiş biat etmemiş her kurum, ister üniversite olsun ister başka bir yer farketmez hedeftir. Bu nefret ve öfkenin yakın tarihteki kronolojisini görelim

Yıl 2010

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında ODTÜ’de toplandı. Erdoğan ODTÜ’ye girdiği andan itibaren büyük bir protesto gösterileri başladı. Poli,sin sert müdahalesine öğrenciler direnerek karşılık verdi. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler sert müdahaleye rağmen polis barikatı önünde uzun eşşek ve kartopu oynayarak karşılık verdiler.

Yıl 2012

Aradan 2 yıl geçti Erdoğan Bir kez daha ODTÜ’ye gitti. Bu kez Göktürk 2 uydusunun fırlatma töreni için Erdoğan ODTÜ’deydi. Öğrenciler yine ayağa kalktı. Polis yine sert müdahale ett. Çatışma saatlerce sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ODTÜ’deki protestoya çok sert tepki gösterdi.

21 aralık 2012

Sizin Yetiştirdiğiniz Öğrenciler Bunlarsa Bu Ülke Batmış

-Ben şuna üzülüyorum. Siz nasıl bir üniversite yönetimisiniz ki, kalkıyorsunuz orada o gün, Türkiye Göktürk-2’yi fırlatacak, gururlanmamız lazım. Siz ne biçim öğretim üyesisiniz, sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa bizim ülkemiz batmış, bitmiş. Bu öğrencilerin gururlanması, ‘seyredelim’ demesi lazım. Yani ‘Şuralara dev ekranlar koyun da izleyelim’ demeleri gerekirken, orada gelip lastik yakıyorlar. Bunu yapan kim?. Bu ülkenin evlatları, genç mühendisleri, böyle bir tasarım yapmışlar, böyle projeyi hazırlamışlar, bunu uzaya fırlatıyorsunuz, hep beraber, aşkla kendi uydusunu artık uzaya fırlatıyor diye bu heyecanı duyması lazımken, bunlarda böyle bir heyecan yok. Ne rektöründe var, ne diğer akademisyenlerinde var. Ondan sonra utanmadan, sıkılmadan kalkıp söyledikleri şey; ‘polisin, güvenliğin olmadığı bir üniversite istiyoruz’. Neymiş? Derslere girmiyormuş. Girmezsen girme, bu tür öğretim üyeleri olsa ne olur olmasa ne olur. Bunların elinde ancak bunlar olur.
Erdoğan ikinci kez gittiği ODTÜ’de protesto edilmesine o kadar kızmıştı ki Tunus Başbakanı ile yaptığı basın toplantısında lafı ODTÜ’ye getirdi.

25 Aralık 2012

ODTÜ’de Öğrencilerin Yaptığını Protesto Olarak Değerlendiren Akademisyenler Mesleği Bıraksın

-Bir öğrenci üniversitenin kampüsünü terör alanına çeviriyorsa hiç kimse kalkıp bunları samimi havada bir protesto bir eylem olarak değerlendiremez. Bunu söyleyen profesörler, akademisyenler bana göre o mesleği bıraksınlar ve şiddetten gücünü alan kişiler olarak yollara düşsünler.

Erdoğan’ın öfkesi dinecek gibi değildi. İki gün sonra yine konuştu;

27 Aralık 2012

-Merak ediyorum bu okulun yönetimi öğrencilere molotof yapmayı mı öğretiyor. Olayda sadece demir leblebi atmak yok, sırtlarda çantaların içinde kilit taşları, onun yanında molotoflar, bir taraftan da kampüsün içinde otomobil lastikleri yakılıyor. Merak ediyorum, bu okulun yönetimi, akademisyenleri bu öğrencilere bu işi mi öğrettiler? Nasıl sapan kullanılır, hangi cins kullanılır veya araba lastikleri ne zaman, hangi ortamda nasıl yakılır veyahutta molotof nasıl yapılır, kimlere nasıl atılır. Bu mu öğretildi bunlara? Biz de öğrencilik yaptık, biz kimsenin burnunu kanatmadık. Öyle yetiştik, geldik.

Yıl 2013

2013 yılında ODTÜ ile Tayyip Erdoğan arasındaki gerilim yeniden tırmandı. ODTÜ’lüler arazilerinden geçecek yola karşı çıkıyordu.
Bunun için protesto gösterilerine başladılar. Erdoğan bu protestolara anında karşılık verdi. Hem de Rusya’da olmasına rağmen.

Eylül 2013

YÖK de Biz de Gereğini Yaparız

-Kimin nerede durduğunu göstermesi bakımından önemli.Türkiye’de sol her zaman ötekileştirmiştir. Ne yazık ki ODTÜ’deki zihniyeti burada görüyoruz. Bu ülkenin çocuklarına karşı ötekileştirme gayreti yürütülüyor.YÖK gereğini yapacaktır. Konu ile ilgili biz de gerekeni yapacağız. Biz niye polisimizin üniversitelerde görev almasını istiyoruzu şimdi daha iyi anlıyoruz. O üniversiteler sadece sizin değil o üniversite herkesin. Bu konuyla ilgili ne gerekiyorsa o yapılıyor. Onların özlediği o ülke çok gerilerde kaldı. Biz yeni bir Türkiye inşa ediyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu düşünce ve inanç özgürlüğünün olduğu bir Türkiye inşa ediyoruz.

Erdoğan ODTÜ’lülere o kadar kızıyordu ki oradan geçecek yolu şu cümlelerle savundu. “Bizim değerlerimizde yol engel tanımaz. Önünde cami bile olsa biz o camiyi yıkarız, gideriz o camiyi başka bir yerde inşa ederiz“. Bu cümleden ODTÜ nefrek ve öfkesini anlamak mümkün. Gerekirse “cami bile yıkarız” devam edelim nefret ve öfkenin kronolojisine.

Yıl 2014

ODTÜ’lülerin itiraz ve direnişlerine rağmen yüzlerce ağaç kesilerek yol yapıldı. Adı da ODTÜ yolu olarak biliniyordu. Belediye tarafından 1071 Malazgirt Bulvarı yapıldı. Açılışı yine Erdoğan yapacaktı. Yani Erdoğan 3. Kez ODTÜ toprağına giriyordu. Tepkiler diğer ikisinde ne olduysa yine aynı oldu. ODTÜ ayağa kalktı. Polis müdahale ettti. Saatlerce çatışmalar sürdü. Erdoğan yine her platformda bunu eleştirdi.
28 Şubat 2014
Bunlar Terörist, Bunlar Ateist Bunlar Solcu

-Ankara’da bir bulvar açtık. Kimlere rağmen o solculara rağmen, o ateistlere rağmen. Bunlar ateist, bunlar terörist ama CHP bunlara bizim gençler diyor. Bizim sevgili gençlerimizin elinde Molotof kokteyli olmaz. Bilgisayarı, kalemi olur. Bulvarın adı ne 1071 Malazgirt. Bunlardan bir tanesi üzerine Bizans kıyafeti giymiş Alpaslan Bizans’a karşı savaşıyor ya kendini Bizans’ın yerine koyuyor. Yazıklar olsun.

Erdoğan’ın tepkisi ve nefretini gören her AKP’li her fırsatta ODTÜ’ye saldırmayı ulusal spor haline getirdi. Bunlardan biri Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’dı.Yazısında “Başka kültürlerin gönüllüacentalığını yapan Boğaziçi, Bilkent ve ODTÜ yıkılmalı” diyordu.

ODTÜ’nün olan bitene yanıtı yıl sonu mezuniyet törenlerinde oldu. Her fakülte geçtiğinde ellerindeki pankartlarda ne yazıyor diye tüm ülke bekler oldu. Çünkü O pankartlar aslında yaşanan Türkiye’nin bir fotoğrafıydı.

AKP Milletvekili Aydın Ünal’ın ODTÜ nefreti açıklaması

Erdoğan’ın ODTÜ’lüleri için “Solcu,ateist terörist” dediği konuşma