07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Utanmazca ve Kibirli”
“Utanmazca ve Kibirli”

“Utanmazca ve Kibirli”

Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türk bakanların referandum etkinliklerinin iptali ile ilgili olarak Almanya’ya yaptığı Nazi benzetmesi Alman siyasetinde sert tepkilere yol açtı.

Adalet Bakanı Heiko Maas, Erdoğan’ın sözleri için ‘rezilce ve kabul edilemez’ açıklaması yaptı. Alman Birinci Televizyonu ARD’de Anne Will moderatörlüğündeki tartışma programına katılan Maas, konunun artık Almanya’daki referandum etkinlikleri olmadığını, Erdoğan’ın amacının kışkırtma olduğunu belirterek, “Kışkırtmalara gelmemek için dikkatli olmamız lazım” dedi.

DW’nin haberine göre; diplomatik ilişkilerin kesilmesine kadar gidecek bir gerilimi kimsenin isteyemeyeceğini belirten Maas, bu nedenle Almanya’da Türk hükümet yetkililerinin etkinliklerine genel yasak getirilmesi taleplerine karşı olduğunu söyledi. Adalet Bakanı, “Bu tür bir etkinliği yasaklamak için Alman hükümetinin Erdoğan ya da Türk hükümet yetkililerine yönelik ülkeye giriş yasağı getirmesi gerekir. İnanıyorum ki, Erdoğan’ın istediği de tam olarak bu” diye konuştu.

Maas, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise, Türkiye’de hukuk devletinin durumu ile ilgili uyarılarını açık bir şekilde sürdüreceklerini, çarpıtmaları kabul etmeyeceklerini belirterek, “Ancak sadece diyalog yoluyla birşey elde edebiliriz” dedi.

“Merkel rahatsız”

CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’ın sözlerini ‘utanmazca’ ve ‘kibirli’ diye nitelendirdi. Klöckner, konunun başbakan Angela Merkel ve Birlik partileri Meclis Grup Başkanı ile yedikleri akşam yemeğinde de gündeme geldiğini belirterek, “Tutum net: Erdoğan’ın Nazi benzetmeleri tahammül gösterilemeyecek nitelikte” paylaşımında bulundu.