07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 Mayıs Ablukası
1 Mayıs Ablukası

1 Mayıs Ablukası

1 Mayıs İşçi Bayramı‘nda toplantı ve gösteri yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı’na girmeye çalışanlara sert müdahale etti.

İstanbul Valiliği, 207 kişinin gözaltına alındığını, 40 molotof kokteyli ve 17 el bombasının ele geçirildiğini açıkladı.

1 Mayıs’ta Saat Saat Yaşananlar

09.56

POLİSLER ALANA GİREN FOTOĞRAFLARI TEK TEK KAYDETTİ

Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar daha önce alışık olmadıkları bir kontrolden geçiriliyor. Görevli sivil polis memurları, alana sokulan her pankart ve dövizi tek tek fotoğrafladı. Bazen polisler bazen de 1 Mayıs katılımcıları pankart ve dövizleri açarak polis memurunun fotoğraf çekmesine yardımcı oldu. Kontrolden geçen pankart ve dövizlerin fotoğrafları polis tarafından sosyal medya uygulaması üzerinden amirlerine gönderildi. Onay alan ve kayda geçen pankart ve dövizlerin içeri alınmasına izin verildi.

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 1 Mayıs mesajı şöyle:

“İnsanı insan yapan temel ölçülerden biri kuşkusuz ortaya koyduğu emektir. Emeğe ve emekçiye saldırıların ve hak gasplarının sınır tanımadığı bu zorlu dönemde inatla ve cesaretle emeğin mücadelesini sürdüren ve emekçinin yanında yer alan herkesi saygıyla selamlıyorum. Bütün dünya emekçilerinin 1 Mayıs Bayramını kutluyor, halklarımızın gelecekte adil, özgür ve eşit birliğine olan inancımla, bu zor ama paha biçilmez yolda hepinize başarılar diliyorum.”

09.46 BAKIRKÖY’DEKİ KUTLAMALAR HORONLARLA BAŞLADI

Kutlamalarının yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı çevresinde hareketlilik başladı. Yürüyüş güzergahlarından biri İncirli Caddesi. Bazı siyasi partiler ile emek örgütleri üyeleri trafiğe de kapatılan İncirli Caddesi’nde belirlenen noktalarda erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı.

Bayrak ve flamalarını hazırlayan gruplar zaman zaman çalınan müzikler eşliğinde horon teperek eğlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı İncirli Caddesi üzerinde arama kontrol noktaları oluşturuldu.

09.29 Çevresi bariyerlerle çevrilen ve sadece güvenlik noktalarından geçişlere izin verilen Taksim Meydanı’na, polis güvenliğini aşarak iki kadın girdi.

Üzerinde ‘Mücadele Birliği’ ve ‘Fabrikalar tarlalar siyasi iktidar her şey emeğin olacak’ yazısı bulunan pankart açan ve ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganı atan iki kadın, gözaltına alındı.

 

Saat 10:00: Beşiktaş’tan Taksim’e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Barbaros Bulvarı’nda toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, önce Beşiktaş Meydanı’na, ardından da Taksim’e yürümek istedi. Grubu uyaran polis, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Buna rağmen yürümekte ısrar eden gruba polis müdahale etti. Gözaltına alınan göstericiler, çevik kuvvet minibüsüne götürüldü. Bu sırada bazı göstericilerin polise direndiği göründü. Beşiktaş’ta gerginlik sürüyor.

SAAT 10:50: Talimhane’den Taksim Meydanı’na girmeye çalışan bir gruba polis müdahale etti. Talimhane Caddesi’nden “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Meydanlar halka kapatılamaz” diye slogan atarak meydana gelen grup “Taksim yasağına hayır, yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açtı. Polisle, pankartı vermek istemeyen grup arasında bir süre arbede yaşandı. Polis göstericileri daha sonra yaka paça gözaltına aldı. Bu sırada bir gösterici ile polisin, aynı copu çektiği görüldü. Gözaltına alınanlardan bazıları slogan atmaya devam etti. Polis aracına bindirilen eylemciler emniyete götürüldü.

SAAT 12:00 Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Gayrettepe’de toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, Taksim’e yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, grubu önce uyardı. Ancak yürüyüşte ısrar eden göstericiler polisin uyarılarına aldırmadı. Bunun üzerine polis ekipleri göstericilere boyalı mermilerle müdahale etti. Ara sokaklara kaçan eylemcilerle polis arasında uzun süre kovalamaca yaşandı. Ara sokaklarda çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

Polis Havaya Ateş Açtı

SAAT 12.30: Bakırköy’de arama noktasında üzerini aratmayan kişileri polis gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren grubun diğer üyeleri bariyerleri yıkmaya çalışınca arbede yaşandı.

Yaşanan arbedenin ardından polis ekipleri bazı grup üyelerini gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren grup üyeleri bariyerleri yıkmaya çalıştı. Polis ise havaya ateş açarak grubu bariyerlerden uzaklaştırdı. Ardından polis ekipleri bariyerlerin açılan kısımlarını kapatarak durumu kontrol altına aldı.

Saat 14.03

Antikapitalist Müslümanlar grubu, 1 Mayıs nedeniyle Fatih Camii’nde toplanarak hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Saat 14.42

Aşırı rüzgar nedeniyle İstanbul 1Mayıs’ında kürsüdeki pankart koptu. Beko bu nedenle konuşmasına ara verdi. Kani Beko konuşmasına, 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anarak başladı. Beko, Taksim’e çıkmak isterken gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyerek, özetle şunları söyledi:

“Referandumdan evet çıkarsa ilk işlerinin kıdem tazminatına saldırmak olacağını söylemiştik. Şimdi buradan soruyorum. Herkes duysun. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirecek miyiz? Buradan tekrar söylüyorum. Taşeron işçiler kadro hakkını kazanana kadar mücadele edeceğiz.”

Saat 15.17

TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel; “106 binden fazla kamu emekçisi KHK’lerle ihraç edildi. Bunların çoğu sağlık emekçisi”, “16 Nisan’da haklarımızı gasp eden, toplumsal sağlığımızı bozanlara ‘hayır’ dedik, tüm baskıcı antidemokratik uygulamalara, OHAL’e darbelere, sağlıkta şiddedete ‘hayır’ demeye devam edeceğiz.”

Saat 15.23

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına yapılan konuşmaların ardından 1 Mayıs ortak metni Türkçe ve Kürtçe okundu.

Saat 14.48

KESK Başkanı Lami Özgen ise 16 Nisan referandumunun sonuçlarının şaibeli olduğunu söyleyerek, sonuçları tanımadıklarını ifade etti.

15.31

Bakırköy Halk Pazarı’na gelenler, programın sonlarına doğru alanı terk etmeye başladı. Kutlama alanından çıkanların birçoğu, metrobüsü kullanmak için İncirli’deki yaya üst geçidini kullanınca söz konusu noktada yoğunluk oluştu. Bakırköy Halk Pazarı’nda dağılmalar devam ediyor.

İstanbul’da 165 gözaltı

Taksim’e çıkmak isteyen bazı gruplara yönelik müdahalelerde İstanbul genelinde 165 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.