07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bu Sefer Yazışmalar da Var
Bu Sefer Yazışmalar da Var

Bu Sefer Yazışmalar da Var

MİT ,Gülen cemaati üyelerinin şifreli yazışma programı olduğu öne sürülen ByLock listesine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda 129 bin kişilik yeni bir liste gönderdi.

Milliyet’ten Tolga Şardan’ın haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yaptığı çalışmalar sonrasında, devlete sızan pek çok ‘FETÖ’ üyesinin darbeden önceki süreçte kendi aralarında cep telefonu üzerinden haberleşmek amacıyla ByLock kullandıkları belirlenmişti.

Listedeki ByLock’çuların yazışmaları da var

MİT’in ilk aşamada tespit ettiği iki ayrı ByLock kullanıcı listesiyle ilgili yaklaşık 50 bin kamu personeli hakkında adli soruşturmalar devam ediyor. MİT Aralık 2016’da yeni bir ByLock kullanıcısı listesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Yine kamu personelinden oluşan 129 bin kişinin yer aldığı yeni listeyle ilgili olarak Anayasal Suçlarla Mücadele Savcılığı görevlendirildi.

İlk iki listede ByLock kullanıcısı kamu personelinin sadece sisteme giriş yapıp kimlerle mesajlaştığı bilgilerinin yer alıyordu. Yeni gönderilen listede bu veriler detaylandırıldı. Bu detaylandırmada ByLock kullanıcılarının içerik kayıtları da yer alıyor. Bu kayıtların incelenmesiyle birlikte sadece ByLock kullanıcısı olanlar değil, programı kullanmayan ancak FETÖ içinde yer alan kişiler de belirlenebilecek

ByLock FETÖ üyesi olma kriteri

MİT, darbe girişimi öncesindeki dönemde FETÖ kapsamında yaptığı çalışmalarda Litvanya’daki bir servis sağlayıcı üzerinden ByLock kullanımını ortaya çıkarmıştı. Daha sonra başlatılan adli soruşturmalarda, ByLock kullanımı FETÖ üyesi olmanın kriterlerinden birisi olarak tanımlandı. İlk iki ByLock kullanıcısı listesinde yer alan kamu personeli haklarında açılan adli soruşturmalar çerçevesinde tutuklandı.