07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rus Ruleti
Rus Ruleti

Rus Ruleti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus savaş uçaklarının Türk askerlerini vurduğu kazayla ilgili sebebi açıkladı. Kremlin Sözcüsü Peskov’un Rus basınına verdiği bilgiye göre, Putin Erdoğan ile yaptığı görüşmede kazanın meydana gelmesinin “koordinasyonlarda anlaşılmamış olmasının sonucu olduğunu” söyledi.

Peskov Rusya ve Türkiye’nin, Suriye’de teröristlere karşı ortak operasyonların koordinasyonunu geliştirme konusunda acilen çalışmaya başlayacaklarını duyurdu.

“Provokasyon Olabilir”

Rusya Federal Duması Savunma Komitesi Başkanı Yardımcısı Yuri Şvıtkin, olayın ciddiyetle araştırlması gerektiğini belirterek, “Provokasyon olabilir” dedi.

RBK’nın haberine göre Şvıtkin, şu aşamada önemli olanın olayın nasıl olduğunu ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Rus yetkili, “Kesin olan şu ki bu kasıtlı olamaz. Putin ve Erdoğan’ın ilişkileri iyileştirmek için ne kadar büyük emek verdikleri ortada. Şu aşamada net bilgi sahibi değilim ama meydana gelen olay provokasyon da olabilir” dedi.

Rus Medyası Ne Yazdı?

Rus uçaklarının El Bab’da Türk askerlerini vurması Rusya basınında manşetlere çıkarken, önde gelen gazetelerden Moskovski Komsomolets olayı ve olası sonuçlarını uzmanlarla değerlendiriyor. “Ulusal Savunma” dergisi genel yayın yönetmeni İgor Korotçenko, gazeteye verdiği demeçte olayı, “kimsenin tamamen sigorta edemeyeceği trajik bir olay” olarak niteledi.

Türk Tarafı Koordinasyon Vermemiş Olabilir

Korotçenko, “Bir trajedi meydana geldi. Bu olay, Türk tarafının kesin koordinasyon vermemesinden ya da koordinasyonu değiştirmiş olmasından kaynaklanmış olabilir. Her durumda ortada trajik bir kaza var” dedi.

“Duygusal Davranılmadı”

Ülkenin önde gelen ajanslarından RBC, iki tarafın da ilk andan itibaren olayı “aynı şekilde” değerlendirmeye özen göstermesinin önemine dikkati çekti.

RBC’daki analizde “Henüz sadece tarafların yaptığı, genel bilgiler içeren resmi açıklama ve yorumlarla sınırlı kalınıyor. Moskova ve Ankara net olarak, her türlü duygusallıktan kaçınıyor, olaya iki tarafın da aynı değerlendirme ile yaklaştığını gösteriyor ve teröre karşı ortak mücadelenin devam edeceği mesajını veriyor” denildi.

Bu tutumun, 2015’de Türk tarafının Rusya uçağını düşürdüğü olayda tarafların ilk anda gösterdiği tutumla tamamen zıtlık oluşturduğuna işaret ediliyor.