07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Yoga Bir Din Değil, Budizm’le İlgisi Yok”
“Yoga Bir Din Değil, Budizm’le İlgisi Yok”

“Yoga Bir Din Değil, Budizm’le İlgisi Yok”

Uluslararası Ombudsmanlık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “Öyle yoga ile moga ile bu işi geçiştiremezsiniz, ortada bir vaka var.” diyerek Myanmar’da yaşanan olaylara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt, bir süredir yoga yapan Ressam Karolin Fişekçi’den geldi. Yoga eğitmenliği için çekildiği onbir günlük inziva sürecini storia.me sitesinde yazdığı yazı ile anlatan Karolin Fişekçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Myanmar ve yoga ile ilgili sözlerine de yanıt verdi.

“Yoga Bir Din Değil, Budizm’le İlgisi Yok”

“Yoga bir din değil. İkinci olarak Budizm ile Yoga’nın bir ilgisi yok” diyen Karolin Fişekçi’nin yazısında Yoga, Budizm ve Myanmar konusunda yazdıkları şöyle:

Öğrenmekten bahsetmişken, yoga ile ilgili yanlış bilinen birkaç şeyi düzeltmek istiyorum. Birincisi: Yoga bir din değil. İkinci olarak Budizm ile Yoga’nın bir ilgisi yok. Budist olup da yoga yapan insanlar var ama nasıl Müslüman, Hristiyan olup da yoga yapıyorlar aynı şekilde. Hatta Budist Manastırlarında ancak yoga içindeki asanaların (hareketlerin) yapılmasına izin varmış ama felsefesi ile ilgili okuma yapılıp, çalışılması istenmezmiş. Myanmar-Arakan’da yaşayan insanlar Theravada Budist olup hayatlarında yoga yok denecek kadar az imiş. Türkiye’de daha fazla yoga bilinci ve yapan kimse varmış düşünün. Budistlerin anavatanı olarak bildiğimiz Tibet’te ise Mahayana Budizm var imiş ve Dalai Lama’yı takip ediyorlarmış. İki bölgede de halkın yoga ile bir alakası yokmuş. Bunları bu bölgelere sık giden hocamdan öğrendim.

“Yoga Hinduizm içinde bir felsefe olarak doğdu”

Hep karıştırılır Hinduizm ve Budizm ama aslında Hinduizm çok daha eski ve Hinduizm içinde bir felsefe olarak Yoga doğdu, daha sonra ise Hindistan’dan Buda ile Budizm doğdu ve çevre bölgelere yayıldı. Hinduizm’in ağırlıkta olduğu Hindistan’da et yemezler ve daha katı bir öğreti var iken, Budizm’de mutlak et yememe gibi bir kural yok. Yoga felsefesinde de et yemeyeceksin diye bir kural yok ama ahlak kuralları ve aydınlıkla uyumlu yaşama var. Ahlak kurallarının başında da “Öldürmeyeceksin” geliyor. Bir şeylere, birilerine zarar vermek yogilerin tüm öğretisine ters bir durum. Bunları neden mi anlatıyorum? Arakan’da Müslümanlara yapılan zulmün arkasında yogacılar yok, öğretiye ters. Kesin teyitli bilgi ama doğal olarak bunu çoğu kimse bilmez. İnsanları aydınlatayım dedim.