07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yandaş Maden Bir Şehrin Huzurunu Kaçırdı
Yandaş Maden Bir Şehrin Huzurunu Kaçırdı

Yandaş Maden Bir Şehrin Huzurunu Kaçırdı

Bir kaç hafta önce TÜİK tarafından Türkiye’nin en  huzurlu kenti olduğu açıklanan Artvin’in yandaş maden için huzuru kaçırıldı. Kent AKP’ye yakın Cengiz Holding’in bakır madenine karşı ayakta…Valilik kente giriş çıkışları yasakladı. Türkiye’nin dört bir yanından direnişe destek vermek için binlerce kişi Artvin’e geldi. Hopa Cankurtaran geçidinde bekletilen direnişçilere polis sert müdahale etti. 1 kişi yaralandı. Artvin merkezde binlerce direnişçi kente girişi yasaklayan valinin evinin önünde toplandı.

Artvin’deki  büyük Cerattepe eylemi için  Türkiye’nin farklı noktalarından yola çıkan otobüsler, Giresun, Ordu, Trabzon, Hopa, Borçka gibi bir çok yerde durduruldu. Aralarında otomobillerin de olduğu araçların geçişine trafik ve çevik kuvvet ekipleri tarafından izin verilmedi. Hopa Cankurtaran geçidinde bekletilen direnişçilere polis sert müdahale etti.

12

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Artvin’in Cankurtaran Mevkii’nde polis ve askerin biber gazlı müdahalesi ardından kaçmaya çalışırken düşerek başını taşa çarpan Dilaver Kabasakal’ı aracına alarak Borçka Devlet Hastanesi’ne ulaştırdı.

Türkiye’nin En Huzurlu Kentinde Hayat Durdu

Hastane önünde açıklama yapan Nazlıaka, Artvin’e gitmek isterken yolların kesildiğini belirterek, “Görevliler kendilerine böyle bir talimat geldiğini söyledi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı aradım, bu insanların tek amacının ormanına, toprağına sahip çıkmak olduğunu söyledim. Bakan, ‘Yapacağım bir şey yok. Böyle bir talimat verdik’ dedi. 2.5 saat boyunca kar ve tipi altında bekledik. Soğuk havada çaresizce bekleyenleri yalnız bırakamadım. Bana, ‘Siz geçebilirsiniz’ dediler ama ben onları yalnız bırakmadım. Maalesef bir müdahale oldu. Yolu kapatmak haksız ve hukuksuz bir uygulamaydı” dedi.

37

“Boğalar bile ‘terörist’ İlan Edildi”

38

Cankurtaran Geçidi’nde bunlar yaşanırken, Artvin kent merkezinde de hareketli saatler yaşandı. Artvin Boğacılar Derneği’nin eylem kapsamında yürüteceği boğaların yayladan merkeze inişi engelledi. Halkın “Boğalarımız bile terörist olmuş” tepkisine neden olan gelişme üzerine boğa sahipleri, kamyonlara yükledikleri hayvanlarından sadece birkaçını yan yollardan merkeze indirebildi. Boğaların üzerinde “Hakaret yok arkadaşlar. Madenciye öküz deyip bizi üzmeyin” yazılı pankartlar yer aldı..

Binlerce Vatandaş Valinin Evinin Önünde Toplandı

Artvin’in şehir merkezinde toplanan ve ‘madene hayır’ diyen binlerce yurttaş, Artvin Valisi Kemal Cirit’in evinin önüne yürüdü. Vatandaşlar Cengiz İnşaat’ın maden projesine karşı sloganlarla Vali’yi protesto etti.

34

İşte bölgedeki gerilim dolu o anlar;