07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Maden Jandarması
Maden Jandarması

Maden Jandarması

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiine iki gündür çevreci gruplara polis ve jandarmanın coplu ve gazlı müdahalesinin ardından, maden şirketi ekipleri polis ve jandarmanın koruması altında şantiye kurma çalışmalarına başladı.

Cerattepe’de Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş. tarafından çıkarılmak istenen bakır madeni için 3 gün önce bölgeye gelen iş makineleri, polis ve askeri birliklerin koruması altında bölgeye doğru yola çıktı. Çevreci grupların tepkilerine karşı polis ve jandarmanın 2 gün süren cop ve biber gazlı müdahalesinin ardından maden şirketine ait iş makineleri ve konteynerlerin yer aldığı konvoy 1700 metre rakımlı Cerattepe’deki maden sahasına ulaştı.

Jandarma Cengiz Holding’in madenini bekliyor

Cerattepe’ye 3 kilometre uzaklıkta, çevrecilerin 21 Haziran’dan itibaren dönüşümlü olarak nöbet tuttuğu kulübelere askeri birlikler konuşlandı. Jandarma, maden sahasına yaklaşılmasına izin vermiyor. Nöbet tutan jandarma birlikleri ormandan topladıkları odunları yakarak ısınmaya çalışıyor.

Motorlu testerelerle ormana girdiler

c250255e13be40a1c15b825b7a179c72

Mühendislerle birlikte 50 kadar çalışanın görev aldığı şantiyede iş makineleri ile kanal kazımına ve konteynerlerin yerleştirilmesine başlandı. Bu arada bazı çalışanlar motorlu testere ile Kafkasör ormanlarında çam ağaçlarını kesmeye başladı.

Mahkemeye yürütmeyi durdurma başvurusu

Yeşil Artvin Derneği’nin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru üzerine Rize İdare Mahkemesi 8 ay önce bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırmıştı. Maden şirketinin bölgede çalışmalara başlamasının ardından Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Dalan,  Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu. Mahkemenin birkaç gün içerisinde başvuru ile ilgili bir karar vermesi bekleniyor.

11 kişi hakkında soruşturma açıldı

20160217_090012

Cengiz inşaatın maden çalışmasının güvenliğini sağlamak için bölgeye gelen polis ve askere direnen ve gözaltına alınan 5 kişi ifadelerinin ardından savcılık talimatı ile serbest bırakıldı. Polis ekiplerince gözaltına alınan ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın da bulunduğu 6 kişi, Nöbetçi Mahkeme tarafından serbest kalmıştı. Savcılığın toplam 11 kişi hakkında soruşturma açtığı belirtildi.

 

Cengiz İnşaat’a bağlı maden şirketi: 3 bin 500 ağaç kesilecek ama yerine 10 kat fazla dikilecek

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından basına yazılı bilgi notu gönderildi. Cerattepe Bakır Maden Projesi adı verilen projenin 14 yıl ömrü olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“227 kişinin çalışacağı 4 bin 406 hektar alanlık maden sahasından 4 milyar lira değerindeki 7 milyon ton bakır rezervi çıkarılacak. Cerattepe maden sahasından çıkan cevher teleferik sistemi ile Zelosman mevkisine, oradan karayolu ile Murgul’un Damar bölgesindeki Eti Bakır A.Ş. tesislerine nakledilecek. Maden sahasında 3 bin 500 ağaç kesimi yapılacak. Bölgeye bunun 10 katı fazla ağaç dikimi yapılacaktır. Maden Samsun’a taşınacak ve orada işlenecektir. Bu bölgede siyanür havuzu kurulmayacaktır. Cerattepe bölgesinde yapılacak maden faaliyeti nedeniyle herhangi bir bitki türünün yok olması söz konusu değildir. ÇED raporu ile ilgili herhangi bir durdurma kararı olmadığı için bölgede madencilik yapılmasında hiçbir yasal engel yoktur.”