07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Türkiye’nin İstikametinden Endişelerimiz Var”
“Türkiye’nin İstikametinden Endişelerimiz Var”

“Türkiye’nin İstikametinden Endişelerimiz Var”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken,”İki ülke arasındaki en büyük anlaşmazlık nedir?” sorusuna, “Konuşma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü konularıyla ilgili olarak Türkiye’nin son dönemde yöneldiği istikamete ilişkin endişelere sahip olduğumuzu söylemeliyim.” yanıtını verdi.

İşte CNN Türk muhabiri Büşra Arslantaş’ın sorularını yanıtlayan Blinken’in o açıklaması;

 

“Türkiye’nin yöneldiği istikametten endişelerimiz var”

“Konuşma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü konularıyla ilgili olarak Türkiye’nin son dönemde yöneldiği istikamete ilişkin endişelere sahip olduğumuzu söylemeliyim. Türkiye gibi güçlü bir demokrasinin temelinde bu temel haklara saygı yatar ve sadece görüşlerini ifade ettikleri için tutuklanan veya kovuşturmaya uğrayan insanlar gördüğümüzde bu bir sorun teşkil eder.”

“Türkiye İsrail ilişkilerinin normalleşmesini destekliyoruz”

“Hem Türkiye’nin hem de İsrail’in ilişkileri normalleştirmeye çalışma yönündeki çabalarını güçlü şekilde destekliyoruz. Her iki ülke de ABD’nin yakın ve güçlü dostları ve dostlarımızın da birbirleriyle anlaşıyor olması elbette bizim yararımıza. Ancak, İsrail ve Türkiye arasında güçlü bir ilişki olmasının fayda sağlayacağı birtakım ortak zorluklar da söz konusu. Bu nedenle bu çabaları destekliyoruz; ancak bu konu, benim ziyaretimin bir parçası değildi. Fakat her iki ülkenin de ilişkileri iyileştirme yönünde göstermekte olduğu çabaların meyve vermesini ümit ediyoruz.”