07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Türkiye BM ve Esad’dan Onay Almadı”
“Türkiye BM ve Esad’dan Onay Almadı”

“Türkiye BM ve Esad’dan Onay Almadı”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada Türk ordusunun desteklediği ÖSO’nun Suriye’deki ilerleyişinden duyulan endişe dile getirildi ve “Türkiye eylemlerini BM ve Esad’dan onay almadan gerçekleştiriyor” denildi.

Sputnik’te yer alan habere göre Rus dışişlerinden yapılan açıklamada “Türk askerleri ve destekledikleri silahlı muhalif güçlerin Suriye’deki operasyonu genişletmesinden ciddi endişe duyulduğu’ belirtildi.

“Türkiye eylemlerini BM ve Esad’dan onay almadan gerçekleştiriyor”

Türkiye’nin eylemlerini, Suriye’nin meşru hükümetinin izni ve BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) onayı olmadan gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “Bu nedenle bu eylemler Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü şüphe altında bırakıyor. Şam’ın bu konudaki tavrı adil ve uluslararası hukuk açısından haklıdır” denildi.

“Krizi daha da derinleştirir”

“Türkiye’nin eylemlerinin, Suriye’deki —zaten hiç kolay olamayan- askeri ve politik durumu daha da karmaşıklaştırabileceğine ve bu ülkedeki ateşkesin sağlamlaştırılmasına, insani durumun iyileştirilmesine ve krizin aşılmasına yönelik uluslararası çabalara olumsuz etki edebileceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi. Ayrıca “Ankara’ya bu görevleri, kısa vadeli askeri-taktik amaçların üstünde tutması ve Suriye’deki durumu daha da istikrarsızlaştırabilecek her türlü adımdan kaçınması çağrısında bulunuyoruz” vurgusu yapıldı.