07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Suriye Barış Görüşmesi Ertelendi
Suriye Barış Görüşmesi Ertelendi

Suriye Barış Görüşmesi Ertelendi

Bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde başlaması planlanan Suriye barış görüşmeleri gecikiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade etti ve “24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi” dedi.

Laos ziyareti sırasında konuşan Kerry, Cenevre’den nasıl bir sonuç elde edilebileceği konusunun, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile muhalif grupların elinde olduğunu da vurguladı.

Esad Yönetimi Ne diyor

Suriye hükümetinden yapılan son açıklamada, görüşmelerin öncesinde yeni tavizlerin verilmeyeceği vurgulandı.

Muhalifler Ne diyor?

Beşar Esad yönetimi Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, masaya oturmadan önce hükümetin 3 temel talebi yerine getirmesini istiyor:

-Hava operasyonlarının durdurulması
-Devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması
-Tutukluların serbest bırakılması

PYD Faktörü

Cenevre görüşmelerinin önündeki bir diğer engel ise Suriye’nin kuzeyinde etkin olan Kürt güçleri YPG’nin siyasi kanadı PYD’nin Demokratik Birlik Partisi) durumu.PYD’yi ‘Terör örgütü’ olarak kabul eden Türkiye’nin, grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği öne sürülmüştü.BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura’nın, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de görüştüğü ve PYD’nin katılımına dair ‘her an’ bir değişiklik olabileceğini söylediği de ifade edildi.