07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » SUR’da Büyük Gerilim
SUR’da Büyük Gerilim

SUR’da Büyük Gerilim

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır’da 3 aydır devam eden yasağın sürdüğü Sur’a yürüme çağrısı üzerine Sur yürüyüşü başladı. Başbakan Davutoğlu Demirtaş için “Onun konuşmaya hakkı yok” derken, Tayyip Erdoğan Demirtaş’ın açıklaması için savcıları göreve çağırdı. Bu açıklamaların ardından da Sur’a yürümek isteyenlere polis müdahalesi başladı.

Halkların Demokratik Partisi  Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sur’da 3 aya yakındır süren sokağa çıkma yasağını protesto etmek için “Çarşamba günü saat 16:00’da herkes bulunduğu yerden Sur için yürüsün” çağrısı yapmıştı. O çağrı karşılık buldu. 10 binler Sur için yürümek için Diyarbakır’da toplanmak üzere harekete geçti.

Demirtaş’ın açıklamalarına ilişkin önce Ahmet Davutoğlu konuştu. Davutoğlu; “Demirtaş’ın 6-7 Ekim olaylarında nasıl provokatif bir dil kullandığını herkes biliyor şimdi yine provokatif açıklamalarına devam ediyor. Diyarbakır’daki her vatandaşımızın namusunu, şerefini korumaya kararlıyız. Demirtaş’ın söz söylemeye hakkı yok. Amaçları ülkeyi kaosa sürüklemek izin vermeyiz.” dedi.

İkinci açıklama ise Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan savcıları göreve çağırdı

-Bölge halkının, Kürt kardeşlerimin, böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya ‘evet’ diyeceğine inanmıyorum. Bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir, savcıların da kendi üzerine düşen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur.

Açıklamaların ardından yürüyüşe katılmak isteyenlere müdahale geldi. Önce Urfakapı’da polis müdahaleye başladı. Ardından da Diyarbakır Ofis’te bir çok noktada polis yürüyüşe katılmak isteyenleri gaz ve tazyikli su ile engelledi.