07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Şov Uğruna Bin yıllık Ağaç Yerinden Söküldü
Şov Uğruna Bin yıllık Ağaç Yerinden Söküldü

Şov Uğruna Bin yıllık Ağaç Yerinden Söküldü

Recep Tayyip Erdoğan, Antalya’da 23 Nisan’da açılışı yapılacak ’Çiçek ve Çocuk’ temalı botanik dalındaki Expo 2016 Antalya’nın düzenleneceği alana İzmir’den sökülerek getirilen asırlık zeytin ağacını, “İnşallah tutar”diyerek yeni yerine dikti.

Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı

Yeşilgazete.org haberine göre; Expo için İzmir’in Ödemiş ilçesi Bademli beldesine 1071 yılında dikilen ve Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı olan çapı 2.55 metrelik zeytin ağacı 945 yıldır bağlı bulunduğu toprağından sökülerek Antalya’ya taşındı. Erdoğan bin yıllık ağacın Antalya’ya yeniden dikim töreninde, “Böyle bir ağaç. İnşallah burada da tutacağına inanıyoruz ve 2015 botanik bahçesinin en önemli zenginliklerinden olacak. Tarihi bugüne, bugünü de yarınlara ulaştıracak. Ya Allah Bismillah diyerek biz de toprağımızı atalım arkasından da cansuyunu” diye konuştu.

agac

945 yıllık ağacın yaş kütüğüne ayrıca “Recep Tayip Erdoğan’  tabelası çakıldı.

Familyası Oleaceae, anavatanı da Akdeniz bölgesi olan Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı 945 yaşında, çapı 2.55 metre, boyu 6 metre, gövde çevresi 7.68 metre, kök çevresi 9.45 metre.

Zeytin ağacının bin yıllık yurdundan sökülüp yeni bir mekana taşınması ile ilgili hangi kurumlardan görüş alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı