07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Salakça Açıklamalar Yapıyor”
“Salakça Açıklamalar Yapıyor”

“Salakça Açıklamalar Yapıyor”

Tayyip Erdoğan Saray’daki muhtarlar toplantısında  “Bize Sevr’i gösterip Lozan’a razı ettiler” diyerek barış anlaşmasını ve Türkiye’nin mevcut sınırlarını tartışmaya açmış, Erdoğan’ın bu sözleri tepkilere neden olmuştu. Erdoğan’a Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos cevap verdi: Salakça açıklamalar yapıyor. Lozan’ı İstemiyorsanız Sevr’e Geri Dönelim…

Gazete Duvar’dan Nikolas Stelya’nın haberine göre Yunanistan Milli Savunma Bakanı ve hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler’in lideri Panos Kammenos, Epir Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette “Uluslararası anlaşmaları sorgulama cüretini gösterenlere buradan bir mesaj göndermek istiyorum” diyerek bir açıklama yaptı:

İşte Yunanistan savunma bakanının o açıklaması:

“Salakça açıklamalar”

“Türkiye sürekli şekilde gerçekleştirdiği açıklamalarla ortamı elektriklendirmeye çalışıyor. Bizim cevabımız ulusal egemenliğin savunulması, uluslararası hukuka ve anlaşmalarına saygı çerçevesinde verilmektedir. Erdoğan Lozan Anlaşması’nı feshetmek istiyorsa Sevr Anlaşması’na geri döneceğiz. Hepimizin anlaması gereken bir nokta var. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kayıpları, darbe sonrası gücünü kaybetmesi, Suriye’deki bitmek bilmeyen yenilgileri salakça açıklamalar yapma durumunda bırakmıştır. Bunun sonucuna bu sabah hep beraber tanık olduk. Dizleri üzerine düşen Erdoğan Rus Başkan Putin’den Suriye hakkında yaptığı açıklamalar için özür diledi. Kendisi iç siyaset nedeniyle uluslararası kamuoyunu ve Yunanistan’ı ajite edemeyeceğini anlamalı.”

Tartışma nasıl başlamıştı?

Muhtarlar toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan, “15 Temmuz, Türk milletinin 2. Kurtuluş Savaşı’dır. Birileri Lozan Anlaşması’nı zafer diye yutturmaya çalışıyor. O masaya oturanlar Lozan’ın hakkını veremediler” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından, anlaşmaya saygı duyulmasını talep eden Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “Lozan Antlaşması ve tüm uluslararası hukuk, uygar dünyanın gerçekleri ve hiç kimse, buna Ankara da dahil, bunu inkar edemez. Herkes buna saygı göstermeli. Bu ne kadar acı verici görünse de” açıklamasında bulunmuştu.