07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rabia’ya Teşekkürle Elveda
Rabia’ya Teşekkürle Elveda

Rabia’ya Teşekkürle Elveda

İstanbul Kongre Merkezi’nde 56 ülkeden temsilcilerin katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın  13. İslam Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sözlerine bir süredir ilişkilerin yumuşayacağı yolunda adımların atılacağının konuşulduğu Mısır’a “Geçmiş dönem başkanlığındaki çabalarından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek başladı. 

İşte Erdoğan’ın konuşmasındaki o bölüm:

Mısır’a Teşekkür

-Öncelikle 12. İİT dönem başkanı Mısır’a çabaları için teşekkür ediyorum. Zirve toplantımızın temasını oluşturan adalet ve barış kavramlarının içini doldurmakta acele etmeliyiz. Dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntülerin kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir. İslam dünyası yüzünü İstanbul’a dönerek, buradan çıkacak güzel haberlere kulak verdiğini görüyorum, buna inanıyorum. Müslümanlar olarak, üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik, ırkçılık fitnesi geliyor. Benim dinim Sünnilik de değildir, Şiilik de değildir. Benim dinim İslam’dır. Ben tıpkı 1 milyar 700 milyon kardeşim gibi sadece Müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın gerisindedir. Şayet biz Müslümanlar olarak peygamber efendimizin veda hutbesinde ifade ettiği Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Bir kardeşin kardeşe kanı da malı da helal olmaz anlayışını benimsemezsek yaşanan acılar asla dinmez.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Mısırlı bakan görevini devrederek toplantıdan ayrıldı ve ülkesine döndü.

Zirveye kimler katılıyor?

Zirveye katılan isimler arasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da var.

Türkiye artık dönem başkanı

Üç yılda bir toplanan İslam Zirvesi, bir önceki toplantısını Arap Baharı’nın Ortadoğu’yu etkisi altına aldığı 2013 yılının 6-7 Şubat’ında Mısır’ın başkenti Kahire’de yapmıştı. Birleşmiş Milletler’den sonra dünyanın en büyük ikinci örgütü olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını dün yapılan Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’yla Türkiye’ye geçti. İİT Zirvesi’ne ev sahipliğinden ötürü, gelecek 2 yıl boyunca zirve başkanlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçecek.