07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Milliyetçi Cephe Refleksi
Milliyetçi Cephe Refleksi

Milliyetçi Cephe Refleksi

15 Temmuz darbe girişimi, Devlet Bahçeli, 1. Ordu komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Tayyip Erdoğan… Darbe girişimi gecesi neler yaşandı, Erdoğan darbe bilgisini kimden aldı? Erdoğan bu soruya “eniştemden öğrendim” dese de ortaya atılan iddialar ve Erdoğan’ın açıklamalarındaki farklılıklar bir şeylerin saklandığı izlenimini veriyor..Gelin bu sorunun cevabını, olayları kronolojik olarak sıraya koyup birlikte arayalım.

1. Darbe girişimine ilişkin ilk net açıklama MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli o gece yaptığı açıklamada,”Türkiye Cumhuriyeti olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıyadır. Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun askeri müdahalede bulunmak, yönetimi devralmak istediği iddia edilmektedir. Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır” dedi ve hükümetin yanında yer alacaklarını söyledi.

2-Yandaş Fatih Tezcan 1.Ordu komutanı Ümit Dündar’ı darbeci ilan etti. Oysa milliyetçi reflekslere sahip subaylar darbe girişiminde yer almamıştı. Erdoğan bunu öğrendikten sonra kendisinin ve yandaşlarının davranışları tamamen değişti.

3. O gece baskından önce Marmaris’teki otelden ayrılan Tayyip Erdoğan’ın Ankara’ya mı yoksa İstanbul’a mı geleceği belirsizliğini korurken, İstanbul’da karar kılındı. Peki neden İstanbul tercih edildi? O karar öncesinde Erdoğan’ı  1’inci Ordu Komutanı Ümit Dündar aradı.”İstanbul’a gelin, ben sizi korurum” dedi. Erdoğan “Size niye güveneyim?” cevabını  verince 1. Ordu komutanı Dindar,“Beni MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sorun…” diye cevap verdi. Bu görüşme medyada geniş yer buldu. Ancak 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’ın “Beni MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sorun”sözleri, MHP tarafından yalanlandı.

4. Darbe girişimin ertesi günü MHP kulislerinde darbe girişimini Devlet Bahçeli’nin ilk olarak öğrendiği ve Erdoğan’a haber verdiği konuşulmaya başlandı. O gece Devlet Bahçeli’nin başbakanlığı arayarak yanınızdayız mesajı verdiği biliniyor.

5. HaberTürk televizyonunda yayınlanan programda MHP’nin tutumundan bahseden gazeteci Nevzat Çiçek’in konuşması üzerine telefonla programa bağlanan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih yalçın Genel Kurmay Başkanı’nın darbeci yaverinin Devlet Bahçeli’yi yanıltmak maksadıyla telefon açtığını ve her şeyin yolunda olduğunu ifade ettiğini anlattı.

Peki darbeci yaver Devlet Bahçeli’yi neden aramıştı?

Bu sorunun cevabı ise gazeteci Nevzat Çiçek’in yorumunda saklı.  Nevzat Çiçek daha sonra paylaştığı twitter mesajlarında Bahçeli’nin o açıklamasıyla ordu içindeki milliyetçi subaylara “darbecileren uzak durun”mesajı verdiğini öne sürdü.

6. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbe gecesi rehin alınmış ve 16 Temmuz öğleden sonraya kadar da ulaşılamamıştı. Erdoğan’ın kararıyla, gece “İstanbul’a gelin, ben sizi korurum” diyen 1. Ordu komutanı Orgeneral Ümit Dündar vekaleten Genelkurmay Başkanı yapıldı. Dündar, YAŞ kararlarının ardından da Genelkurmay 2. Başkanı yapıldı.

7. Ve bugün…11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski danışmanı Ahmet Takan, Erdoğan’ın darbe girişimini eniştesinden öğrendiğine yönelik söylemlerinin doğru olmadığını yazdı. Takan’ın Saray kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre Erdoğan’a darbe girişimini siyasi bir parti lideri verdi.

İşte Takan’ın o yazısındaki ilgili bölüm;

“Erdoğan darbeyi 18:30’da öğrendi”

“Saray kaynağımın bana aktardığına göre, Erdoğan’ın duydukları karşısında şaşkınlığını saklayamaması o siyasi lideri de şaşırtıyor. Kaynak, bu telefon görüşmesinin tam saatini hatırlayamasa bile “18.00’den sonraydı” diyor. Erdoğan, düz bir tahminle 18.30’dan sonra olayı araştırmaya başlıyor ve daha sonrası için anlatılanlar, bugüne kadar medyaya yansıyanlara benzer.