07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Erdoğan Ne zaman Öğrendi?’ Tartışmalarını Bitirecek Görüntü

‘Erdoğan Ne zaman Öğrendi?’ Tartışmalarını Bitirecek Görüntü

Darbe girişimini Tayyip Erdoğan ne zaman öğrendi? Bu soru Erdoğan’ın ve Genelkurmay’ın açıklamalarıyla aydınlanmadı. Açıklamalar kafaları daha çok karıştırdı.

Erdoğan Marmaris’ten geldiği Atatürk Havaalanı’nda 16 Temmuz 2016 saat 04.22’de yaptığı açıklamada “Öğleden sonra bir hareketlilik ne yazık ki silahlı kuvvetlerimizin içinde mevcuttu. Ve bu hareketliliğin neticesinde de Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde bir azınlık ne yazık ki ülkemizin birliğine beraberliğine bütünlüğüne hazmedemeyen, milletimizin birliğini beraberliğini ne yazık ki kabullenemeyen bu grup çok daha önceden söylediğim gibi paralel devlet yapılanmasının ta kendisiydi.” dedi. Bu açıklama o günden sonra gündeme hiç gelmedi. Erdoğan ‘da “öğleden sonra bir hareketlilik mevcuttu” sözlerini bir daha hiç kullanmadı aksine başka saatler verdi.

İşte Tayyip Erdoğan’ın darbe girişimini ne zaman öğrendiği tartışmalarını bitirecek kronolojik gün gün ve dakika dakika açıklamalar ve yaşananlar; 

-11 Temmuz’da yani darbe girişiminden 5 gün önce Cumhurbaşkanlığı konutunun da bulunduğu Gökova Körfezi’ndeki Okluk Koyu, İngiliz Limanı ve Değirmenbükü Mevkii’ndeki tüm yatlar, Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolünde yer değiştirdi. Bu hareketlilik Tayyip Erdoğan’ın Okluk Koyu’nda tatil yapacağı yorumlarına yol açtı. Erdoğan darbe girişiminden önce 48 saat ortalıkta yoktu. Darbe girişimi günü Okluk Koyu’nda değil ama Marmaris’te bir otelde olduğu ortaya çıktı.
Darbe girişimi gecesinde Marmaris’te  Tayyip Erdoğan’ın yanında olan AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, “Darbeciler Tayyip Bey’in Okluk Koyu’nda kaldığını zannetmişler. Orada zaman kaybetmişler. Otele geldiklerinde 45 dakika önce Tayyip Beyi göndermiştik” dedi.

-Erdoğan 18 Temmuz 2016’da CNN İnternational’a yaptığı açıklamada ise “Ailemle birlikte tatildeydik ve Marmaris’teydik. O gece saat 20.00 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik”.

-Erdoğan 20 Temmuz 2016’da El-Cezire kanalına yaptığı açıklamada ” Bu darbe girişimiyle ilgili. Ama önce beni eniştem haberdar etti. Açık ki burada bir istihbarat zaafiyeti var..” dedi.

-Genelkurmay Başkanlığı 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada ise ” 15 Temmuz Cuma günü saat 16.00’da MİT tarafından bilgi verildi, komuta kademesi Genelkurmay’da toplantı yaptı, toplantı sonrası ikinci bir emre kadar hiçbir askeri aracın havalanmaması, tankların dışarı çıkarılmaması talimatı verildi” denildi.

“Erdoğan ne zaman biliyordu?” tartışmalarında en net açıklama Erdoğan’ın “öğleden sonra bir hareketlilik mevcuttu” açıklaması. İşte o açıklama