07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Mavi Takkeli Vicdansızlar
Mavi Takkeli Vicdansızlar

Mavi Takkeli Vicdansızlar

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11 öğrencinin hayatını kaybettiği yangın faciasının gerçekleştiği Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nun bağlı olduğu derneğin avukatı Bayram Sayar, 48 saat sonra bir açıklama yaptı.

Açıklama ve Gerçekler şöyle;

Ne Dedi?

-Derneğe bağlı olarak hizmet veren yurt yürürlükteki mevzuata göre, gereken ruhsata sahiptir

Gerçek Ne?

-Milli Eğitim Bakanlığı özel yurtlar yönetmeliği 5.maddesine göre “Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, bu yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olmak kaydıyla ortaöğrenim veya yükseköğrenim öğrencileri için yurt açabilir. Yani ilkokul ve ortaokul çocukları bu yurtta kalamaz. Yurt mevzuata uygun değil ve Süleymancı avukatı yalan söylüyor..

Ne Dedi?

-Medya organlarında sıklıkla dile getirilen yangın merdiveninin kapısının kapalı olduğu yönündeki iddia gerçek dışıdır. Zaten yangının bir anda binayı sarması ve yoğun duman oluşması sebebiyle kimse yangın merdiveninin olduğu mahale gidememiş, herkes bulunduğu odadaki pencerelere zor ulaşmış, sağ kurtulanlar da pencerelere uzatılan merdivenlerle kurtarılmışlardır.”

Gerçek Ne? 

Yurtta kalan 6’ıncı sınıf öğrencisi Neslihan Aydoğdu: Kapılar kilitliydi. Balyozla kapıyı açmaya çalıştılar. Sonra yukarıya çıktım, camları kırdılar. Herkes üst katlardaydı. İkinci kattaki pencereye itfaiyeci amcalar merdiven uzatıp bizi indirdiler. Yangın merdiveninin önünde üç kişiyi kucak kucağa ölü bulmuşlar..

Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: Yangın merdivenin kapısı içeriden kilitliymiş. Çocuklar çıkmayı başaramamış, Yangın merdiveninin anahtarı, hayatını kaybeden görevlideymiş..Yangın merdiveni, çocukların cesetlerine ulaşıldığı bölge. Tahminim, yangın merdiveninin kilitli olduğu anlaşılıyor, açamamışlar.

Yaralı kurtulan öğrenci ve belediye başkanı kapıların kilitli olduğunu söylüyor.. Yani buı açıklama da doğru değil.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da “Biz 03.30’da oradaydık. Orada bize hem Aladağ savcımız hem olay yeri inceleme ekiplerinin verdiği ilk bilgi, kilitli değil, kilidin hiç olmadığı şeklindeydi.” demişti

Ne Dedi?

-Üzülerek ifade edelim ki; olaya ilk müdahale eden itfaiyemizin sepetli yangın merdiveninin olmaması, itfaiye personelinin yetersiz ve eğitimsiz oluşu, gaz maskelerinin ve yangın esnasında yüksekten atlayanları kurtarmak için kullanılan brandasının bulunmaması, itfaiye aracımızın bina yangınını değil orman yangını söndürmeye elverişli olması gibi önemli teknik yetersizlikler can kayıplarımızın artmasına sebebiyet vermiştir.

Gerçek Ne ?

Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü:  İtfaiye ekibimiz büyük bir hızla olay yerine ulaştı. Ancak ihbar geç yapılmıştı ve yangın bütün binayı sarmıştı. Kaybın sebeplerinden biri ihbarın geç yapılması. İtfaiyemiz ulaştığında birkaç dakikalık yangın değildi. Belki yarım saatlikti

Ne Dedi ?

-Maalesef olay mahallinde bulunan iki merdiven, üç katlı binanın ancak ikinci katına kadar ulaşabildiğinden bir ve ikinci kattakiler kurtarılmış, üçüncü kata dışarıdan merdiven uzatılamamıştır. Bu sebeple can kayıplarımız da üçüncü katta olmuştu

Gerçek Ne ?

Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Yönetmeliğine göre
b) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir. Adana Belediye Başkanı ” Ahşabın tabana-duvarlara döşenmesi, bunun vernikle kaplanması sentetik malzeme halılar yangının büyümesine yol açtı. Binanın masif ağaç taban ve duvarları tutuşmuş, sentetik malzemeden yapılma halılar yangını hızlandırmış..Kapıların tamamı PVC dediğimiz plastik. Kilitli olmasalar da, ateşi gördükleri anda eğilip bükülüp açılamaz hale gelmişler. Kurtulan çocuklarla konuştuğumuzda açamadıklarını kendileri de söylüyor zaten. Arkadaşlarımız portatif merdivenlerle ulaştıkları noktalarda camlardan çıkararak kurtardı onları” diyor. Yani bakanlık yönetmeliğine aykırı bir durum var..

Mavi Takke Nedir ?

Mavi takke Süleymancıların bir nevi simgesi.. Süleymancıların kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan’ın hayatı boyunca mavi namaz takkesi taktığı için tarikat mensupları da onun hatırasını yaşatmak için mavi takke takarlar.