07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Konu Bilal’se Gerisi Teferruat
Konu Bilal’se Gerisi Teferruat

Konu Bilal’se Gerisi Teferruat

AKP’li belediye Bilal Erdoğan’ın BMZ şirketiyle inşaat sektöründe ortaklık yapan Mehmet Gür’ün Sabiha Gökçen’in hemen yanında satın aldığı değerli arazi için ‘bodrum katı emsal dışı’ bıraktı. Sabiha Gökçen’e komşu 32 bin metrekarelik arsa için bölgedeki metrekare fiyatları baz alındığında 200 milyon TL’lik rant yaratılmış oldu.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Hilal Köse‘nin haberine göre, Pendik’te Sabiha Gökçen Havalimanı’nın karşısında yer alan 31 bin 900 metrekarelik “idari tesis alanı” 2006 yılında Pendik Belediyesi tarafından borçlarına karşılık Maliye’ye devredildi. Maliye tarafından satışa çıkartılan arsayı aynı yıl ilk olarak Mehmet Ali Baldaner satın aldı. Bu sırada AKP’li Pendik Belediyesi burayı ticaret alanına çevirdi. CHP’li Meclis üyeleri dava açtı. Planlar iptal oldu. Pendik Belediyesi aynı arsayla ilgili değişikleri yeniden kabul etti. Tekrar dava açıldı.

Bilal Erdoğan’ın ortağına 200 milyon liralık kıyak

Süreç devam ederken bu sırada arazi 3. kez el değiştirdi. Ancak bu kez alan tanıdık bir isimdi. Değerli arazi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şirketi BMZ ile ortaklık kuran, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyasında “sıfırlama tapesinde” ismi geçen İşadamı Mehmet Gür tarafından satın alındı. Gür’ün arsayı satın almasının ardından AKP’li Pendik Belediyesi geçtiğimiz aralık ayında bu arsa için çok önemli bir kıyak daha geçti.

Arsayı satın alan ÖZASR şirketi, Pendik Belediyesi’nden imar planlarına plan notu ekleyerek 2 bodrum katını emsal dışı bırakmasını talep etti. Belediye Meclisi’ne gelen isteğe CHP’li Meclis üyeleri karşı çıktı. Muhalefet şerhinin üzerine ‘1 bodrum kat emsal dışı’ bırakıldı. Böylece ortalama 20 bin metrekarelik ticaret alanı emsal dışı kalmış oldu. Böylece Sabiha Gökçen’in tam karşısında yer alan değerli araziden 200 milyon liralık rant elde edildi.

Mevzuata aykırılık planlama müdürlüğünün görüşünde yer aldı ama…

AKP’li Pendik Belediyesi’nin Planlama Müdürlüğü talebe ilişkin verdiği görüşte, “Bodrum katların emsal harici tutulup ticaret alanı olarak kullanılmasına yönelik bir plan kararı üretilmesini yürürlükteki mevzuata aykırılık teşkil ettiği” ifadesini bile kullandı. İstanbul Büşükşehir Belediyesi (İBB) Yeşil Alan ve Tesisler Müdürlüğü de ‘imar planlarında ticaret alanının kaldırılması şartıyla’ olumlu görüş bildirdi. Trafiğin yoğun olduğu arazi için İBB Ulaşım Müdürlüğü’nün görüşü dahi alınmadı.