07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Suudi Arabistan İran’la İlişkiyi Kesti
Suudi Arabistan İran’la İlişkiyi Kesti

Suudi Arabistan İran’la İlişkiyi Kesti

Suudi Arabistan’ın aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesi sonucu gerilim giderek yükseliyor.İran’da  Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin ateşe verilmesinin ardından Suudi Arabistan geri adım atmadı. İran Büyükelçisini sınırdışı etme kararı aldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, İran ile ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıkladı.

“Suudi Arabistan, İran’ın ülke güvenliğini zayıflatmasına izin vermemeye kararlıdır” diyen Cubeyr ayrıca, Suudi Arabistan’daki tüm İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmek zorunda olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bu sabah yapılan açıklamada, İran’dan yapılan açıklamaların şiddetle kınandığı ve bunun kabul edilemez olduğu belirtildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle;

“İran, idam edilen teröristler hakkında yaptığı açıklamalarla teröre destek veren bir ülke olduğunu ortaya çıkararak, gerçek yüzünü gösterdi. Yürüttüğü politikalarla bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını hedef alan İran, terör eylemlerini meşrulaştırmak ve desteklemekle o teröristlerin eylemlerine ortak oluyor.”

Arap medyası, olayların ardından Suudi Arabistan’ın başkent Riyad’da bulunan İran Büyükelçisi’ne ülkeden gitmesi için 24 saat süre tanıdığını duyurdu.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı: Endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı, idamların mezhepsel gerilimi tırmandırabileceği gerekçesiyle endişe duyduklarını bildirdi.

Ban’dan mezhepsel gerilimi artırmaktan kaçının çağrısı

BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Nemr davasını Suudi yetkililerle görüşmelerinde mezhepsel gerilimi artırmaktan kaçınma ve tüm idam cezalarını hapis cezalarına dönüştürme çağrısı yaptığı ifade edildi.