07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kimsesizler Adası
Kimsesizler Adası

Kimsesizler Adası

 Ülkelerindeki savaştan kaçıp gelen ve Avrupa ülkelerine ulaşmak için çıktıkları umut yolculuğunda hayatını kaybeden mülteciler “kimsesizler adası”nda isimsiz mezarlara defnediliyor…

Ülkelerindeki savaştan kaçıp daha iyi bir hayatın hayalini kuran umut yolcularından yaklaşık 820 bini 2015 yılında Türkiye sahillerinden botlarla Yunanistan’a bağlı adalara geçti. Ege sahillerin açılıp botları batan 90 bin kaçak ise Sahil Güvenlik ekipleri tarafından son anda kurtarıldı.

Hüsranla biten umut yolculukları

Sadece geçen sene bin mülteci diğerleri kadar şanslı olamadı ve Ege’nin derin sularında hayatlarını kaybetti. Akdeniz’de ise hayatını kaybeden kaçakların sayısı 4 bine ulaştı.

“Kimsesizler Adası”da isimsiz mezarlara defnediliyorlar

Ege kıyılarında çıktıkları umut yolculuğu faciayla sonuçlanan ve cesetlerine ulaşılan umut yolcuları, önce Adli Tıp Kurumu morglarına kaldırılıyor. Burada otopsi yapılanlardan bir kısmı ailelerine teslim ediliyor. Ailelerine ulaşılamayan kaçaklar ise DNA örnekleri alındıktan sonra 15 günlük bekleme süresinin ardından kentteki mezarlıklara defnediliyor. O mezarlıklardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğançay Mezarlığı. Çok sayıda isimsiz mezardan oluşan ve ‘412 Ada’ olarak geçen alanın bir diğer adı ise “Kimsesizler adası”.

Her umut yolcusu sadece bir numaradan ibaret

 63928_10041_07012016172324_1

Mezar taşları ve isimleri olmayan mültecilerin mezarlarının başında, üzerinde numaraların bulunduğu demir ve tahta levhalar bulunuyor. Defin işleminin tamamlanmasının ardından ölen kişilerin yakınlarının DNA testiyle saptanması durumunda ise kabirlere isim levhası konuluyor ya da cenaze savcılık kararıyla yakınlarına teslim ediliyor.