07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İşte AYM’nin Gerekçeli Dündar ve Gül Kararı
İşte AYM’nin Gerekçeli Dündar ve Gül Kararı

İşte AYM’nin Gerekçeli Dündar ve Gül Kararı

Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyelerine yol açan kararının gerekçesini açıkladı. Resmi Gazete’ye gönderilen gerekçeli kararda, “İfade özgürlüğü, aynı zamanda devleti veya toplumun herhangi bir kesimini inciten, şoke eden veya rahatsız eden düşünceler için de geçerlidir”denildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM),  Can Dündar ve  Erdem Gül’ün tahliyelerine yol açan kararının gerekçesini Pazartesi günü Yüksek Mahkeme üyelerine dağıttı. Gerekçede gerekli düzeltmeler yapıldı, muhalefet şerhleri eklendi. Gerekçeli karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlanacak.

İşte AYM’nin Gerekçeli Kararı’ndan başlıklar,

“İfade özgürlüğü,devleti veya toplumun herhangi bir kesimini incitebilir, şoke eden veya rahatsız edebilir”

-İfade özgürlüğü, aynı zamanda devleti veya toplumun herhangi bir kesimini inciten, şoke eden veya rahatsız eden düşünceler için de geçerlidir. Basın ve ifade özgürlüğünün geniş yorumlanması “esasa girildi” yönünde değerlendirilmemeli.

“İç Hukuk Yolu Tüketildi”

-Tutukluluk incelemesi bağlamında, iç hukuk yolları, tutukluluğa yapılan itirazların reddedilip kesinleşmesinin ardından tükenmiştir. Dündar ve Gül’ün tutuklanmalarına ilişkin yerel mahkemenin gerekçesi yetersizdir. Tutuklama kararı veren mahkeme “bariz takdir hatası”na düşmüştür.

Karara 3 Üye Muhalefet Şerhi Düştü

Karara muhalefet şerhi yazan üç üye ise “milli güvenlik” vurgusu yaptı. Milli güvenlik ve kamu düzeni ile ifade özgürlüğü sınırlarına ilişkin AİHM kararlarına işaret eden üç üye, “Henüz iddianamesi yazılmayan, suç nitelemesi yapılmayan bir konuda AYM’nin ihlal kararı vermesi ilk derece mahkemesinin takdir yetkisine doğrudan müdahaledir. İç hukuk yolları tüketilmedi, yargılamanın sonucu beklenmeliydi. Bu kararla AYM kendini sulh ceza, asliye ceza mahkemeleri ile Yargıtay’ın yerine koydu. AYM, Yüce Divan yargılama yetkisini genel ceza yargılamalarına genişleterek, ceza mahkemesi sıfatına büründü. Bu hakkı bireysel başvuruda kullanmak Anayasa’ya aykırıdır.” dedi.