07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan ve Yıldırım’a Darbe Sorusu Sorulmayacak
Erdoğan ve Yıldırım’a Darbe Sorusu Sorulmayacak

Erdoğan ve Yıldırım’a Darbe Sorusu Sorulmayacak

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Genelkurmay Başkanı Akar’a yazılı soru. Komisyon Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım’a soru sormaktan vazgeçti.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar’a yazılı olarak 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ yapılanmasına yönelik soru yöneltirken, komisyonun soru hazırlığı yaptığı  Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a da MİT Müsteşarı Hakan Fidan gibi yazılı soru sorulmasından vazgeçildi. Komisyon hem Erdoğan hem de Yıldırım’a yöneltilecek sorular için hazırlık yapmıştı.

Erdoğan ve Yıldırım’ın soruları hazırdı

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Tayyip Erdoğan’a, darbe girişimini kimden öğrendiği, Başbakan olarak görev yaptığı dönemde 17-25 Aralık öncesi Milli Güvenlik Kurulu’nda FETÖ’yle ilgili herhangi bir konunun gündeme gelip gelmediği sorularının yöneltileceği, ayrıca ABD ve AB’nin FETÖ hakkındaki tutumlarını değerlendirmesi talep edileceği belirtilmişti.

Başbakan Yıldırım’a iletilecek sorular arasında ise Türkiye’de istihbarat hizmetlerinin MİT, Genelkurmay, Emniyet ve Jandarma arasında bölünmüş olmasının aksaklıklara neden olup olmadığı, var olan aksaklık ve eksikliklerin nasıl giderilebileceği konusu yer alıyordu. Başbakan Yıldırım’a darbe olacağına ilişkin bir kanaatinin olup olmadığı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşüp görüşmediği gibi soruların iletilmesi yönünde hazırlık yapılıyordu.

Yazılı olarak bile soru sorulmayacak

Genelkurmay Başkanı Akar’a yöneltilen soruların kamuoyuna yansımasının ardından komisyon Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a soru sormaktan vazgeçti. Muhalefetin söz konusu isimleri komisyonda dinleme talepleri bulunurken, komisyonun yazılı olarak soru iletilmesinden bile vazgeçmesi akılları karıştırdı.