07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan İşaret Etti MEB Harekete Geçti
Erdoğan İşaret Etti MEB Harekete Geçti

Erdoğan İşaret Etti MEB Harekete Geçti

 

İstanbul Erkek Lisesi ile başlayan lise isyanlarına, Tayyip Erdoğan “Yaşanan bunca hadiseden ders almayan birtakım güçlerin, üniversiteleri, liseleri tahrik ettiğini görüyoruz” yorumunu yapmıştı. Erdoğan’ın sözlerinden vazife çıkaran  Milli Eğitim Bakanlığı isyanı bastırmak için harekete geçti. 81 ilin milli Eğitim Müdürlüklerine bir genelge gönderdi.

İşte Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin imzalı o genelgenin içeriğinden başlıklar;

“Siyasi çevreler ve STK’lar organize ediyor”

Söz konusu haberlerde okul adı belirtilmekle beraber, öğrenci ya da personel adı geçmemektedir. Öğrenci ve veli adı kullanılmadan basında yer alan bu bildirilerin bazı siyasi çevreler ve STK’lar tarafından organize edildiği anlaşılmaktadır” denildi.

“Provakasyon ve istismar”

İzin alınmadan öğrenciler ve kurumsal kimliği kullanarak okullar üzerinden ub mahiyette siyasi içerikli bildiri yayımlanmasının suç olduğunun belirtildiği yazıda, “Okul yönetimi ve öğretmenlerin taraf olmadığı bir konuda okul adının geçmesi, niyetin provakatif ve öğrencilerin istismarına yönelik olduğunu açıkça göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Meri mevzuata göre işlem yapın”

Yazıda, öğrencilerin bu tarz eylemlerin içine çekilmek istenmelerinin iyi niyetli olmadığı ifade edilirken, “Söz konusu fiil ve davranışları yapanlar ile bunlara katılanlar hakkında “meri mevzuat” çerçevesinde işlem yapılması ve buna göre tarafların da sorumlu davranmaları gerekir” denildi.

 

 

 

Meri mevzuat ne diyor?

Müsteşar Tekin’in işlem yapılmasını istediği “meri mevzuat”, öğrenciler hakkında bildiri ile ilgili suçları ve cezalarını iki başlık altında düzenliyor. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, “bildiri dağıtmak, duvarlara ve diğer yerlere asmak, yapıştırmak, yazmak” okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezasını gerektiriyor. “İzin almadan okulla ilgili; bilgi vermek, basın toplantısı yapmak, bildiri yayınlamak ve dağıtmak, faaliyet tertip etmek veya bu kapsamdaki faaliyetlerde etkin rol almak” suç iddasının karşılığı ise okul değiştirme cezası.