07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Dışişleri: Rus Uçağı Sınırımızı İhlal Etti
Dışişleri: Rus Uçağı Sınırımızı İhlal Etti

Dışişleri: Rus Uçağı Sınırımızı İhlal Etti

Türk Dışişleri Bakanlığı dün Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir  SU-34 uçağının saat 11:46’da Türk hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika ülkelerine ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda konuyla ilgili açıklama yaptı: Rusya sonuçlarına katlanır. Öte yandan NATO’dan da sınır ihlaline ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada Rusya sorumlu davranmaya çağırıldı. Rusya ise hava sahası ihlali yapılmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle;

-Dün (29 Ocak 2016) TSİ 11:46’da RF Hava Kuvvetlerine ait bir adet SU-34 uçağı Türk hava sahasını ihlal etmiştir.

İhlal öncesinde, RF (Rusya Federasyonu) uçağı, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmiştir. Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlal de RF’nin sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir.

RF’ye, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlal edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz.

Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek arzu edilmeyen vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle RF’ye ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz.

Bu hususlar dün akşam Bakanlığımıza davet edilen RF Büyükelçisine tekraren ifade edilmiş, bahsekonu ihlal kuvvetle protesto edilmiş ve kınanmıştır.”

Öte yandan Tayyip Erdoğan konuyla ilgili Rusya devlet başkanı Putin’i aradığını ancak geri dönüş olmadığını söyledi.

Erdoğan: Rusya sonuçlarına katlanır

– Rusya, Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi durumunda sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır. Putin ile görüşmek istediğimi belirttim ancak dönüş olmadı.

Rusya’ya NATO’dan da tepki geldi

Türk hava sahasının bir Rus savaş uçağı tarafından tekrar ihlal edilmesine NATO da tepki göstererek Moskova’ya sorumlu davranma çağrısı yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, daha önceki olayların bu tür bir davranışın ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiğini belirterek, “Rusya’ya sorumlu davranma ve NATO hava sahasına tam saygı gösterme çağrısında bulunuyorum” dedi.

Rusya: Türkiye Hava sahasını ihlal etmedik

Rusya Savunma Bakanlığı resmi sözcüsü Tümgeneral İgor Konashenkov, Rusya hava kuvvetlerinin Türkiye hava sahasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini söyledi.