07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Cumhurbaşkanına Baskı Oluşturabilir”
“Cumhurbaşkanına Baskı Oluşturabilir”

“Cumhurbaşkanına Baskı Oluşturabilir”

Gazeteci Hüsnü Mahalli’yi Cumhurbaşkanı ve kamu görevlilerine hakaret suçundan tutuklandı.Kararı veren hakimin gerekçesinin,, Mahalli’nin serbest kalması durumunda Cumhurbaşkanı ve kamu görevlileri üzerinde baskı kurabileceği olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun’un haberine göre, gazeteci Hüsnü Mahalli’yi Cumhurbaşkanı ve kamu görevlilerine hakaret suçundan cezaevine gönderen İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliği yargıcı Mustafa Çakar, tutuklama kararında, Mahalli’nin serbest kalması durumunda Tayyip Erdoğan ve kamu görevlileri üzerinde baskı kurabileceğini savundu.

Hakim Mustafa Çakar , Mahalli’nin Halk TV’de katıldığı programdaki sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerinin terör örgütlerinin arkasında olduğunu, Suriye’de yaşanan olaylardan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin sorumlu ve sebep olduğunu iddia ettiğini öne sürdü.

“Türkiye Cumhuriyeti hiç bir terör örgütüne destek olmadı”

“Gerçek durumun bu şekilde olmadığını” savunan yargıç Çakar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriye’de ya da başkaca bir yerde hiçbir şekilde hiçbir terör örgütüne destek olmadığını, aksine bu örgütlerle mücadele ettiğini savundu. Çakar, Mahalli’nin “Türkiye Cumhuriyeti’ni terör örgütlerine destek olmakla ve Suriye’yi mahvederek orda akan kanda ülkemizi, hükümetimizi ve Cumhurbaşkanımızı sorumlu tutarak dünyaya bu şekilde gerçek olmayan beyanda bulunarak açık bir şekilde iftira, dolayısıyla onur kıracak nitelikte hakaret niteliği taşıyan beyanlarda bulunduğunu” iddia etti.

“Suriye’de yaşananlardan hükümetimiz sorumlu değil”

Mahalli’nin Suriye’de yaşananlardan hükümetin sorumlu olduğunu iddia ettiğini belirten Çakar, “oysa durumun bu şekilde olmadığını” öne sürerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 3 milyondan fazla Suriye vatandaşının dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin ülkemizde misafir ettiği ve yaralarını sardığını dile getirdi. Çakar, kararında “Suriye’de yaşanan olaylardan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini sorumlu tutmanın ve Türkiye’ye adeta bir terör devleti olarak anlatmanın akıl ve hukuk ile izah edilecek bir yanı olmadığını” savundu.

Tutuklama kararında neden değişiklik yapıldı?

Mahalli, Adalet Bakanlığı iznine tabi olan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde düzenlenen “Türk milletini, Cumhuriyetini alenen aşağılama” suçundan gözaltına alınmıştı. Mahalli hakkındaki iddia, Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmadığı için, tutuklama kararında değiştirildi. Yargıç Mustafa Çakar FETÖ üyeliği ile yargılanan savcı Murat İnam’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında tutuklama kararı vermişti.