07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yine Bir Tarikat Yurdu…12 Çocuk Öldü
Yine Bir Tarikat Yurdu…12 Çocuk Öldü

Yine Bir Tarikat Yurdu…12 Çocuk Öldü

Süleymancılar tarikatına ait Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında, 11’i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 22 öğrenci de yaralandı. Yetkililer, yaralılar arasında hayati tehlikesi bulunan öğrenci olmadığını açıkladı.

Yangın akşam saatlerinde Aladağ ilçesi Sinanpaşa mahallesinde bulunan ve çevre köylerde oturan ailelerin orta okul ve lise dengi okullarda öğrenim gören yurtta çıktı.

Bakanlık Yönetmeliğine Aykırı Yurt

Milli Eğitim Bakanlığı özel yurtlar yönetmeliği 5.maddesine göre “Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, bu Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olmak kaydıyla ortaöğrenim veya yükseköğrenim(4) öğrencileri için yurt açabilir.” Oysa Aladağ’daki Süleymancı yurdunda ortaokul öğrencileri de kalıyor. Yani bakanlık yönetmeliğine aykırı bir şekilde öğrencilerin kalmasına göz yumuluyor..

Vali Örtbas Etmek mi İstedi?

Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın yangında hayatını kaybedenler olmadığına yönelik açıklamalarına karşın, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 54 öğrenci kapasiteli yurtta 34 kişinin bulunduğunu söyledi. Yangında 11’i öğrenci 1’i öğretmen 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Demirtaş, aralarında yangına müdahale eden vatandaşların da bulunduğu 22 kişinin yaralandığını aktardı. Demirtaş, yangının çıkış nedeninin ise elektrik kaynaklı olduğu üzerinde durulduğu söyledi.
Vali Demirtaş’a ilişkin gazeteci Mustafa Hoş önemli bir ayrıntı paylaştı.

Ahşap Kaplı Bina 

Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, 12 kişinin öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı yangının çıkış nedeninin ilk belirlemelere göre elektrik panosundan çıktığını söyledi. Binanın ahşapla, yerlerin de halıyla kaplı olması nedeniyle yangının kısa sürede büyüyüp üst katları sardığı ifade edildi.

Ahşap da Yönetmeliğe Aykırı 

Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Yönetmeliğine göre
b) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir.

Yangın Merdiveni Kilitli O Yüzden Öldüler 

Adana Büyükşehir Belediye Başkan’ı Hüseyin Sözlü, 12 kişinin hayatını kaybettiği yurtta yangın merdivenlerinin kilitli olduğunu söyledi. Sözlü, “Yangın merdivenin kapısı içeriden kilitliymiş. Çocuklar çıkmayı başaramamış” ifadesini kullandı.Yangın merdiveni, çocukların cesetlerine ulaşıldığı bölge. Tahminim, yangın merdiveninin kilitli olduğu anlaşılıyor, açamamışlar.

11-14 yaşında çocuklar. Çatı da çocukların üzerine yıkılmış. Çöken çatıda ahşap malzeme kullanılmış. Elbette soruşturma açılacak, zafiyetler ortaya çıkacak” dedi

İhmal ve Denetimsizliğe ‘Kader’ Dedi

CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu ‘Ne Oluyor’ programına katılan Prof. Tayyar Arı, Adana’da 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciası için, ‘Kader sonuçta” yorumunu yaptı.

Velinin İsyanı: Burası Süleymancıların Yurdu

Olay yerinde kızının akıbetinden haber alamayan bir öğrenci velisi, “Burası Süleymancıların yurdu. Devlet yurdunu yıktılar, çocuklarımızı buraya yerleştirdiler” diye isyan etti.

AKP’ye Göre Önemli Görev Yapıyormuş

AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın, yangının çıktığı yurdun bağlı olduğu Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği’nin etkinliğine katılmış ve övmüştü.

adana

Süleymancıların Lideri Kim?

Süleymancılar’ın lideri Ahmet Arif Denizolgun’un beyin kanaması sonucu ölümünün ardından cemaatin yeni lideri Alihan Kuriş oldu. Ahmet Arif Denizolgun’un ablasının oğlu olan Alihan Kuriş, yüksek mimar olarak görev yapıyor ve  37 yaşında…

suleyman