07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Berlin’de TIR Dehşeti
Berlin’de TIR Dehşeti

Berlin’de TIR Dehşeti

Almanya’nın başkenti Berlin‘in merkezindeki kalabalık bir Noel pazarına bir TIR’ın sürülmesi sonucu 12 kişi öldü, bazıları ağır 48 kişi de yaralandı.

Polis TIR‘ı sürdüğünden şüphelenilen bir kişinin olay yerinin yakınında gözaltına alındığını belirtirken, TIR’ın yolcu koltuğundaki bir kişinin ölü bulunduğunu açıkladı.

Pazarın kurulduğu Breitscheidplatz, Berlin’in batısındaki gözde alışveriş merkezi Kurfuerstendamm’ın yakınında bulunuyor.

Başbakan Angela Merkel‘in Sözcüsü Steffen Seibert Twitter’da paylaştığı mesajda, Merkel’in Berlin Belediye Başkanı ve İçişleri Bakanı ile temas halinde olduğunu söyledi. Seibert ayrıca “Ölenlerin yasını tutuyoruz ve yaralanan çok sayıda kişinin yardım alabilmesini umuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yayımladığı yazılı açıklamada, “Berlin ve ülkemiz için korkunç bir akşam” dedi.

DPA Haber Ajansı’na göre, polis Türkiye saatiyle 22:14’te yaşanan olay sırasında TIR’ın pazarda 50 ila 80 metre ilerlediğine inanıyor.

TIR’ın fotoğraflarında Polonya plakası taşıdığı görülüyor. Polonya medyası, tırın çalınmış olabileceğini söylüyor.

‘Kesinlikle Kasti Bir Saldırıydı’

TIR’da, yolcu koltuğunda ölü bulunan kişinin Polonyalı olduğu belirtilirken, gözaltındaki kişinin milliyeti henüz açıklanmadı.
TIR sahibi Polonyalı taşımacılık şirketi, Polonya vatandaşı olan şoförle gündüz saatlerinden beri iletişim kuramadığını açıkladı.
Şirketin sahibi Ariel Zurawski AFP Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Bu öğleden sonradan beri haber alamadık. Ne olduğunu bilmiyoruz. Benim kuzenim. Küçüklüğünden beri tanıyorum ve kefil olabilirim” dedi.
İngiliz vatandaşı görgü tanığı Mike Fox da Associated Press’e, tırdan üç metreyle kurtulduğunu söyledi ve “Kesinlikle kasti bir saldırıydı” dedi.

Saldırgan Pakistan uyruklu bir mülteci

Olayın ardından gözaltına alınan TIR şoförünün Pakistan kökenli olduğu bildirildi. Alman basını, 23 yaşındaki şüphelinin, Almanya’ya geçtiğimiz Şubat ayında mülteci olarak girdiğini belirtti.
Alman basını TIR ile Noel pazarına saldıran kişinin Pakistan asıllı olduğunu duyurdu.

Fransa’nın Nice kentinde 14 Temmuz’daki Bastille Günü saldırısında bir tırın kalabalığın üzerine sürülmesi sonucu 86 kişi ölmüştü. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.