07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kaos Suikastinde Karanlık Sorular
Kaos Suikastinde Karanlık Sorular

Kaos Suikastinde Karanlık Sorular

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, katıldığı bir sergide düzenlenen suikast sonucu öldürüldü.  Suikast saatinden itibaren verilen bilgilerde önemli detaylar ve karanlık sorular var. İşte o soru ve detaylar?

-Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Yaşar Hacısalihoğlu, CNN’de katıldığı programda “Suikastçı polis, sınav sorularının çalınmasına ilişkin dosyada bulunan bir kişi. Şüpheli sıfatıyla ifade vermiştir” dedi. FETÖ yapılanmasına ilişkin en somut suçlardan biri olan sınav sorularının çalınmasında adı geçiyorsa nasıl görevde kalabildi. Rektör Hacısalihoğlu bu bilgiye sahipse Emniyet ve MİT’in haberdar olmaması mümkn değil…Emniyet ve MİT neden önlem almadı. Takip yapmadı?

-Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CNNTürk televizyonun yaptığı değerlendirmede, Karlov’u vuran saldırganın saldırı sırasında Arapça olarak bağırdığı sözlerin El Nusra örgütü marşının giriş kısmı olduğunun söylendiğini belirtti.

Abdülkadir Selvi Bugünkü yazısında ise “Suikastı düzenleyen Mevlüt Mert Altıntaş’ın iyi yetiştirilmiş olduğu anlaşılıyor. Sadece Türk-Rus ilişkilerinin en kritik aşamasında suikast düzenlemekle kalmıyor. Arapça olarak El Kaide ya da El Nusra imajı oluşturmaya özen gösteriyor…15 Temmuzda rapor alması, KPSS soruşturmasının şüphelisi ve Körfez Dershanesi çıkışlı olması suikastçin FETÖ bağlantısına yönelik ipuçları veriyor”  Abdülkadir Selvi’nin  CNNTürk’te El-Nusra’ya dikkat çekmesi yazısında ise bunun imaj oluşturmak için yapıldığı bir çelişki.  Selvi suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın “15 Temmuzda rapor alması, KPSS soruşturmasının şüphelisi ve Körfez Dershanesi çıkışlı” olması ile FETÖ bağlantısı kuruyor. Bu bilgilere göre suikastçı nasıl görevde kaldı. 15 Temmuz sonrası FETÖ soruşturmasında 10 bine yakın polisin ihraç edildiği bir yerde suikastçı görevine nasıl devam edebildi? Kimler bilinen geçmişine rağmen görevden ihracını engelledi?

-Reuters haber ajansına konuşan iki Türk güvenlik kaynağı, Rus büyükelçiyi öldüren silahlı kişinin polis memuru olduğunu ancak aktif görevde olmadığını söyledi. Oysa suikastçi Mevlüt Mert Altıntaş halen aktif görevdeydi. 2 Türk güvenlik kaynağı neden böyle bir manipülasyon yaptı ve aktif görevde olmadığını söyledi..

-Suikatçi  polis kimliğiyle içeri giriyor. Sergi alanının güvenlik görevlisi böyle söylüyor. OHAL ile birlikte belediyeler bu tip etkinlikleri 10 gün önceden Emniyet’e bildirmek zorunda. Bu bildirimden sonra Emniyet de belediyeye etkinlikte hangi polislerin görev alacağını ismen söylüyor. Bu durumda suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş resmen görevlendirildi mi?

-Suikast anında olay yerinde olan muhabirler saldırgan polisin önce havaya sonra büyükelçiye ateş ettiğini sonra da sergi alanında bulunan herkesi dışarı çıkardığını söylüyor. Yani suikastçı polisin elinde hiçbir rehine yoktu. Bu durumda neden sağ ele geçirilmedi?

-Sputnik’te yer alan habere göre: Rus Büyükelçi Karlov’u öldüren Mevlüt Mert Altıntaş’ın Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2014 Konya ve 1 Şubat 2015 Bursa seyahatlerinde de görevde olduğu belirlendi. Erdoğan’ın gezilerinde yer alan polislerin tüm geçmişleri ve ilişkileri didik didik edilirken suikastçinin şimdi açıklanan Fethulahçı geçmişi( KPSS soruşturmasının şüphelisi ve Aydın Söke Özel Körfez Dershanesi) neden gözardı edildi. Suikastçı Altınbaş’ın mezun olduğu İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu, FETÖ kalesi olarak biliniyordu. 2014’te ilk görevden almalar bu okulda yaşanmıştı.

-Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastın her anına tanıklık eden Hürriyet muhabiri Haşim Kılıç, sergi alanında bulunan herkesin dışarı çıktığını ve 10 dakika sonra polislerin geldiğini söylüyor ve ekliyor” Olaydan yaklaşık 10 dakika sonra bölgeye çok sayıda ambulans ve polis geldi. Binanın önüne bir kaç dakika sonra da Özel Harekat polisleri geldi. Sonra içeriden yoğun silah sesleri gelmeye başladı. Saldırganın ilk silah atışı ve binadan gelen son silah sesi arasında yaklaşık 40 dakika vardı” diyor. Özel Harekat geldikten sonra yoğun silah sesi geliyor. Özel hareket bir çatışma yaşadı mı yoksa direkt öldürme amaçlı mı operasyon yaptı?

-Hürriyet muhabiri Haşim Kılıç ilk açıklamasında “Büyükelçi Andrey Karlov yerde kanlar içinde yatıyordu. Sanat Merkezi’nin Özel Güvenlik görevlisi saldırganla konuşmaya başladı ve “teslim ol” dedi. Saldırgan, “Büyükelçinin koruması buraya gelsin. Benim buradan ölüm çıkacak” diye bağırdı.” dedi. Büyükelçinin koruması var mıydı? ve suikastçı neden onun gelmesini istedi?

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek saldırıda sıcağı sıcağına saldıranın polis ve FETÖCÜ olduğunu yazdı. Sloganların ise algı yönetimi olduğunu yazdı. Melih Gökçek daha her şey çok belirsiz iken bu bilgilere nasıl ulaştı? Gökçek’e bu bilgileri verenler daha önce bu kişi konusunda yetkili makamlara uyarıda bulundu mu? Fetö geçmişine o bile bu kadar kolay ulaşıyorsa suikastçı nasıl görevde kaldı sorusu daha da anlam kazanıyor. Neden El Nusra ısrarla yok sayılıyor?

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, , “O tetiği çekenlerin radikal islamistler olduğundan hiçbir şüphem yok. Ve IŞİD mi yoksa El Nusra mı olduğunun hiçbir önemi yok. Türk güvenlik güçlerinin büyük bir hatası var. Türk güvenlik güçlerinin büyük bir hatası var. Türkiye’de yaşanan son saldırıların ardından ve Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak her ihtimale karşı böyle bir üst düzey diplomatın korunması için gerekli önlemler alınmalıydı” dedi. Evet neden gerekli önlemler alınmadı. Rus büyükelçinin sergide olacağı bilindiği halde neden üst düzey koruma uygulanmadı? Sergi salonunda neden görevli polisler yoktu? Klintseviç’in “radikal islamistler” sözleri Rus istihbaratının mı bilgisi?

-Karlov suikastinin araştırılması için Moskova’dan Ankara’ya soruşturma grubu gönderilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Yani soruşturmada artık Rusya’da olacak. Cinayetin derinlemesine araştırılmasında Türkiye ve Rusya’nın bulgularının nasıl olacağı soruşturma sonucunda ortaya çıkacak..

-Katil polis Mevlüt Mert Altındaş, suikast sırasında El Kaide ve El Nusra’nın propaganda videolarında sıkça kullandığı marşı söylüyor.. El Nusra geçmişi ve bağlantısı soruşturulacak mı? Melih Gökçek’in dediği gibi algı olarak mı bakılacak?

-Cem Küçük Habertürk’te “bu tetiği çeken alçak Mert Altıntaş net FETÖCÜ” dedi. Sunucu Didem Yılmaz’ın “siz kimliğini söylediniz ama resmi makamlardan bilgi gelmedi” diyor. Cem Küçük “Ben söylüyorum, adı Mert Altıntaş bu polisin. Bu Mert Altıntaş denen polis net FETÖCÜ” diye ekliyor. Resmi açıklama olmadan bu bilgiye ulaşıldığına göre FETÖ geçmişi net olarak biliniyor ve suikastçının neden hala görevde olduğu, neden takip edilmediği sorusu bir kez daha yanıtsız kalıyor. Ve AKP’ye yakın isimler neden El Nusra iddiasını yok sayıyor ve en azından bu da araştırılsın demiyor?