07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AYM’den Adalet Bakanı’na Hukuk Dersi
AYM’den Adalet Bakanı’na Hukuk Dersi

AYM’den Adalet Bakanı’na Hukuk Dersi

Anayasa Mahkemesi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın”AYM’nin verdiği kararın yasayı ve anayasayı ihlal ettiği açıktır”sözlerine cevap verdi. Yüksek mahkeme açıklamasında, bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hükmün olmadığını söyledi. 

 

İşta AYM’nin Adalet Bakanı’na verdiği yanıt;

-Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında ‘İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.’ hükmü yer almaktadır. Sayın Başkan’ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağı 20.3.2015 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmış ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa’nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir.

“Bireysel Başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm yok”

-1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde ‘iptal kararları’ ile ‘ihlal kararları’nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında ‘İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.’ hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesinin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu ‘iptal kararları’ için geçerli olup bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu ‘ihlal kararları’ yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.