07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP’de “Profili Düşük” Genel Başkanını Seçti
AKP’de “Profili Düşük” Genel Başkanını Seçti

AKP’de “Profili Düşük” Genel Başkanını Seçti

Saray darbesiyle kongre kararı alan AKP’de 2. kez olağanüstü kongre bugün. Saray’ın atadığı  Binali Yıldırım tek aday. Yıldırım kongrenin yapıldığı salona giriş yaptıktan sonra  ilk önce 17/2 5 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit isimleri Muammer Güler ve Zafer Çağlayan’ın elini sıktı.Binali Yıldırım kongre sonunda 1405 delegenin oyunu alarak AKP’nin 3. Genel Başkanı oldddu

İşte kongreden detaylar;

10.35: Yıldırım, sivil plakalı araçla kongre salonuna giriş yaptı.

10.37: 17-25 Aralık sürecinde Reza Zarrab ile ilişkisi ortaya çıkan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de kongrede.

10.38: Binali Yıldırım, kongre salonuna giriş yaparak sahneye çıktı ve partilileri selamladı.

10.50: Yıldırım salona giriş yaparken Muammer Güler ve Zafer Çağlayan’ın elini böyle sıktı.

11.05: Ankara’da başlayan şiddetli sağanak yağış kongre salonunun dışındaki AKP’lileri zor durumda bıraktı.

11.16: Başbakan Ahmet Davutoğlu kongre salonuna giriş yaptı.

11.30: Davutoğlu partilileri selamladı. Selamlamanın ardından Davutoğlu, Binali Yıldırm’ın yanına oturdu.

11.58: Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu partilileri selamlamasının ardından bakanlarla tokalaştı. Bu sırada Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Sare Davutoğlu’nun elini sıkmadığı görüldü. Berat Albayrak’ın ardından Bekir Bozdağ da Sare Davutoğlu’nun elini sıkmadı.

12.20: Divan Kurulu’nun açıklamalarının ardından salonda Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullandığı ve Dombra şarkısından uyarlanan seçim müziği çalındı.

12.22: Salonda Erdoğan, Davutoğlu ve Binali Yıldırım’ın resimleri açıldı.

12.29: AKP Siirt Milletvekili Yasin Aktay CNN Türk canlı yayınında “Sayın Davutoğlu ile sayın Cumhurbaşkanı arasında yeterli uyum oluşmadı” açıklamasını yaptı.

12.34: HDP’yi eleştiren AKP’li Yasin Aktay, “Terörü savunmak kapatılma sebebidir” dedi.

12.43: Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajı okundu. Salondakiler mesajı ayakta dinledi. O mesajda özetle şunlar aktarıldı:

“AK Parti’nin sayın genel başkanı ve yurt içinden yurt dışından katılan kıymetli misafirler, siyasi hayatım boyunca nice başarılara imza attığım kıymetli kardeşlerim. Sizleri saygıyla muhabbetle hasretle selamlıyorum. Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün AK Parti ile hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi. İnşallah hiç kesilmeyecek. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa arayışları döneminde cumhurla başkanı arasındaki iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın değişeceğine inanıyorum. Profesör Ahmet Davutoğlu’na geçen 21 aylık dönemde yaptıkları için teşekkür ediyorum.”

12.46: Ahmet Davutoğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

13.40: Bekir Bozdağ AKP Genel Başkanlığı’na tek aday olarak Binali Yıldırım’ın gösterildiğini resmen açıkladı.

13.50: MKYK listesinde Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek ve Süleyman Soylu gibi isimler yer almadı.

13.58: Binali Yıldırım kürsüye çıkarak konuşmasına başladı.

Binali Yıldırım AKP’nin 3. Genel Başkanı oldu

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu, Genel Merkez Parti İçin Demokrasi Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu asil ve yedek üyeliklerine aday gösterilen isimler belli oldu. Genel Başkanlık seçimi de sonuçlandı ve Binali Yıldırım 1405 delegenin oyunu alarak Erdoğan ve Davutoğlu’nun ardından AKP’nin üçüncü genel başkanı seçildi.