07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP Bu Maddelere Dokunamadığı İçin Masayı Dağıttı
AKP Bu Maddelere Dokunamadığı İçin Masayı Dağıttı

AKP Bu Maddelere Dokunamadığı İçin Masayı Dağıttı

CHP “mevcut Anayasa’daki değiştirilemez 4 maddesine dokundurtmayız” dedi, AKP masayı yıktı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “dörtlü uzlaşma” arayışı üçüncü toplantıda bitti. İşte AKP’nin masayı dağıtma nedenleri;

CHP’li üyeler, diğer şartlar olarak “Bir rejim tartışmasına girmeyiz. Kurucu ilkeleri tartıştırmayız. Anayasa’nın ilk 3 maddesi, onu koruyan 4’üncü maddeye dokunulamaz. Kurucu iradenin bizi sınırlayan hükümleri var. Parlamenter rejimi güçlendirelim” görüşünü dile getirdiler.

AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, “Başkanlık rejimi mutlaka gelmeli. Türkiye artık 7 Haziran’daki krizleri yaşamamalı. Yeni anayasa yapılacaksa hiçbir ön şart olamaz” dedi. Sonra yaşananlar şöyle;

İsmail Kahraman: Gelinen safhada mutabakat olmadığı anlaşılıyor.
CHP: Eve gidin düşünün, yarın devam edelim. Veya genel başkanlara bir sorun, istişare edin. Başkanlık sistemiyle devam etsin diyorsanız üç parti devam edin.
İ. Kahraman: Bu şekilde çalışmanın manası yok.
CHP: Biz konu mankeni değiliz. Komisyonun devam edip etmeyeceğine ilişkin oylama yapın.
HDP: Yarın kaçta toplanıyoruz.
İ. Kahraman: Yarın toplantı yok, komisyon nihayete ermiştir.

Toplantıdan sonra CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, “Biz masadan kalkmış değiliz, başkan bitirdi” dedi. MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, “Komisyon, anayasa, mutabakat gibi bir derdi olmayan, bir kişi için başkanlık isteyen AKP’nin uzlaşma arayışına girmemesiyle dağıldı. Burada esas sorunlu iktidar partisi. CHP’nin itirazları karşısında sanki bunu bekliyormuş gibi davrandılar. Kimse orada ‘Öyleyse bu iş yürümez kardeşim’ cevabını beklemiyordu. O açıdan masayı dağıtan AKP’dir. Anormal bir tavırdı” dedi.

AKP’nin dokunamadığı için masa yıktığı mevcut anayasada değiştirilemez maddeler neler?

MADDE 1 Türkiye devleti bir cumhuriyettir.

MADDE 2 Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

MADDE 3 Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4 Anayasa’nın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyet’in nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.