07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 240 Madenci Bile Bile Ölüme Gönderilmiş
240 Madenci Bile Bile Ölüme Gönderilmiş

240 Madenci Bile Bile Ölüme Gönderilmiş

301 madencinin ölümüne neden olan Soma Maden faciasında madencilerden 240’ının bile bile ölüme gönderildiği ortaya çıktı. Korkunç iddia ocakta inceleme yapan bakanlık müfettişlerinin raporuyla anlaşıldı.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağında inceleme yapan bakanlık müfettişleri hazırladıkları raporlarında, birçok eksikliğin yanı sıra, rezerv kaybetmemek için çalışanlarını nasıl ölüme götürüldüklerini de ortaya koydu.

240 can 3 kuruş fazla kar için ölüme gönderilmiş

Rapora göre, şirket uzmanları kömür tabakasının arasında olan ana havalandırma yolunda, yangın ve kızışma olması halinde tehlikeli durumlar görülebileceğinden yeni bir acil çıkış bacası yapılmasını istedi. Şirket bu talebi kabul etti ama, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) iznine rağmen, rezerv kaybı olmaması için bir süre sonra bu bölümden de kömür çıkartılmaya başlandı. ‘Acil’ denilen havalandırma kaçış bacası da yapılmadı. Avukat Derviş Emre Aydın, “S panosunda, 240’tan fazla işçi, şirketin önceden öngördüğü halde yapmadığı havalandırma sorunu nedeniyle hayatlarını kaybetti” iddiasında bulundu.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Ülkeyi yasa boğan facia sonrasında, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme müdürü Akın Çelik’in de bulunduğu 46 sanık, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı.