07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Putin Sevdası Niye Bitti?
Putin Sevdası Niye Bitti?

Putin Sevdası Niye Bitti?

Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı, Türkiye ve Rusya arasında ciddi bir krize neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’ya karşı hep böyle miydi? İşte tarihleriyle birlikte Erdoğan – Putin ilişkisindeki önemli detaylar;

Tarih: 26 Ocak 2013

“Geçenlerde Sayın Putin’e ‘Bizi Şangay Beşlisi içine alın’ dedim”

24 tv’de canlı yayına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan “AB bizi oyalıyor mu?” sorusuna şöyle cevap verdi;

“AB bizi unutmak istiyor ama çekiniyor unutamıyor. Halbuki bir açıklasa biz rahatlayacağız. Oyalayacağına bizi, açıklasın biz de işimize bakalım. Geçenlerde Sayın Putin’e ‘Bizi Şangay Beşlisi içine alın’ dedim. Biz de AB’ye ‘allahaısmarladık’ diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var?”

 

Tarih: 1 Aralık 2014

Putin daha uçaktayken ÇED Raporu imzalandı

Rusya Lideri Putin, Türkiye’ye geldi. Putin’in uçağı henüz havadayken, Rusların sermayesiyle yapılacak Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED raporu onaylandı.
Rus Lider Vladimir Putin’in uçağı, Türkiye’ye yolundayken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Mersin’in Gülnar İlçesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu onayladığı açıklandı.

Tarih: 11 Şubat 2015

Putin darbeci Sisi ile başbaşa görüştü

Putin Sisi ile Mısır’da görüştü.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kahire ziyaretinde Abdülfettah el Sisi yönetimi ile nükleer, askeri ve ticari anlaşmalara imza attı. O görüşmede Mısır ile serbest ticaret bölgesi oluşturma kararı da alındı.

putin-sisi-mısır

 

Tarih:10 Mayıs 2015

2.Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70. yıldönümünü kutlamalarına katılan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider toplantı sonrası birer açıklama yaptı;
Putin, ”İşbirliğimizin hem Rusya hem de Mısır’a yarar getirmesi açısından elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bunu ortak çabalarımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Sisi , ‘Kahire, Rusya’yla ve kişisel olarak Putin’le ilişkilerini güçlendirmek istiyor. İki ülkenin işbirliği yapabileceği pek çok alan var”

sisi-putin moskova

Tarih:13 Haziran 2015

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Azerbaycan başkenti Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşecekti.Cumhurbaşkanı Erdoğan konakladığı Four Seasons Oteli’ndeki görüşme için ikinci kattaki salona beraberindeki heyetle birlikte zamanında geldi. Ancak o sırada salonda Putin’in ve hatta Rus heyetinden tek bir kişi bile yoktu.Putin randevu saatinde henüz otelden bile çıkmamıştı.
Putin’in gittiği her yere girme izni bulunan ender gazetecilerden olan Kommersant muhabiri Andrey Kolesnikov olayı şöyle anlattı, “Recep Tayyip Erdoğan, arkadaşlarını arar gibi etrafına bakındı, suratı asıldı. Durum çok olağandışıydı. Türkiye protokolü Erdoğan’ı, daha Putin kendi otelinden çıkmadan görüşme odasına çağırmıştı. Belki de kendilerine yanlış haber verilmişti. Sonuç olarak manzara şöyleydi: Türkiye Cumhurbaşkanı etrafa bakınırken, Putin sadece gecikmekle kalmıyor, toplantı için otelinden çıkmaya dahi hazırlanmıyordu. Erdoğan’ın henüz geldiği salondan çıkması da tuhaf kaçacaktı.”
Durumu kurtarmak için daha sonra Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’tan bir açıklama geldi. Göktaş, iddiaları “hayal ürünü” olarak nitelendirdi.

putin-bekletti

 

Tarih: 23 Eylül 2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte restore edilen 111 yıllık Moskova Merkez Camii’nin açılışını yaptı.

putin-rte-moskova-cami-açılışı

 

Tarih:24 Eylül 2015

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Bayram Namazı kıldıktan sonra gazetecilere bir açıklama yaptı.Konu Suriye’deki gelişmeler ve olası geçiş süreciydi.
“Esed’siz bu sürecin olması veya geçiş sürecinde belki Esed ile gidilme gibi bir şey olabilir. Ama asıl olması gereken muhalefetin, bir defa Esed’le zaten bir Suriye geleceğini kimse görmüyor.300-350 bin vatandaşın ölümüne neden ola bir kişiyi,bir diktatörü kabul etmeleri mümkün değil.”