07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Paris’te Terör: Fransa’da Olağanüstü Hal
Paris’te Terör: Fransa’da Olağanüstü Hal

Paris’te Terör: Fransa’da Olağanüstü Hal

Fransa’nın başkenti Paris’te, eş zamanlı gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarda en az 161 kişi hayatını kaybetti.IŞİD’in üstlendiği saldırılardan sonra Fansa sınırlarını kapattı, ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

 

Paris’in 10’uncu bölgesinde bir restoranda meydana gelen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralılar olduğu belirtildi. Polis güvenlik nedeniyle çevredeki restoranları boşalttı. Restorandaki saldırıyla yaklaşık aynı zamanda yine Paris’in doğusunda 11. bölgede yer alan Bataclan adlı konser salonundan da saldırı haberi geldi.

 Saldırıların en kanlısı Paris’teki rock konseri  oldu 

Saat  21:00 sularında yaklaşık 1500 kişinin olduğu Bataclan konser salonuna saldıran silahlı kişiler, önce el bombaları attı ardından da içeri girerek yüzlerce kişiyi rehin aldı. Saldırganlar, rehin aldıkları kişilerden birçoğunu öldürdü.Onlarca kişi de terörle mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

 

Fontaine au Roi, Charonne caddeleri ve Bataclan konser salonu yakınlarında 7 ayrı yerde meydana gelen silahlı saldırılardaen az 140 kişi hayatını kaybetti.

Fransa’da olağanüstü hal ilan edildi

Eylemler sürerken Fransa Cumhurbaşkanı Hollande olağanüstü hal ilan ettiklerini açıkladı. Hollande, teröristlerin eylemlerini sürdürdüğünü ve Fransa halkından polislere yardım etmesini istedi. Bu arada Hollande Türkiye’de yapılacak G-20 zirvesine katılmayacağını söyledi.

Paris’te bazı metro istasyonları kapatıldı. Okullar tatil edildi. Eyfel Kulesi’nin ışıkları söndürüldü. Paris’in 10.ve 11. bölgelerine 200 kişiden oluşan askeri birlik gönderildi. Bataclan konser alanında çok sayıda rehine olduğu ve bölgeden silah sesleri geldiği belirtiliyor. Euronews konser alanında 3 silahlı kişinin bulunduğunu 1 tanesinin de öldürüldüğünü duyurdu.

Euronews rehine krizinin yaşandığı konser salonunda bulunan bir kişinin “Burada herkese ateş açılıyor.  Yaralı olarak 1.kattayım. Etrafım ceset dolu ” dediğini açıkladı.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Türkiye Saati ile 01.45 itibariyle rehine krizi sona erdi. Konser salonunda bulunanlar tahliye edildi. Konser salonunda 100 kişi hayatını kaybettiği ve saldırganlar öldürüldüğü açıklandı.

Fransa’nın 11 Eylül’ü

Saldırıyı ISİD’in üstlendi ve  saldırının Fransa’nın 11 Eylül’ü olduğu belirtildi.

 

Ölü ve yaralı sayısında çok değişik rakamlar verildi.

Paris Belediyesi Türkiye saati ile 2.45 itibariyle toplam 112 kişinin öldüğünü açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande 02.54 te saldırının olduğu konser salonu önünde konuştu “Dehşet bir tablo ile karşılaştık. Terörle mücadelede çok kararlı bir Fransa göreceksiniz. Bu barbarlara karşı çok acımasız olacağız. ”

Paris Belediye Başkanı saat 03.09’da katliam yapılan konser salonu önünde açıklama yaptı.

Paris Savcılığı ise 3.20’de aptığı açıklamada, 5 teröristn öldürüldüğünü ve  Saldırıda 120 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
CNN International, can kaybını 153 olarak duyurdu. AFP, yaralı 200 kişiden 80’inin durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

Paris savcılığı sabah saatlerinde yaptığı ikinci açıklamada Pariste 7 ayrı yerde 7 ayrı saldırı olduğunu bildirdi. Savcılık ölü sayısının 161 olduğunu,Bataclan Konser Salonu’nda 118 Paris sokaklarında ise 43 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Savcılık açıklamasına göre, 5 terörist öldürüldü diğerleri ise aranıyor.

Fransa’da 2. Dünya Savaşı’nda sonra ilk defa ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Ülkede bütün sınırlar kapatıldı. Ordu güvenlik için Paris’e indi