07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Musul’a İtalyan Askeri Gidecek
Musul’a İtalyan Askeri Gidecek

Musul’a İtalyan Askeri Gidecek

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, IŞİD  tehdidi altındaki Musul Barajı’nın onarım ihalesini bir İtalyan şirketin kazandığını, barajın korunması için oraya 450 asker göndereceklerini açıkladı.

İtalyan devlet kanalı RAİ 1’de yayınlanan “Porta a Porta” programına dün akşam konuk olan Matteo Renzi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve özellikle Bağdat’ı tehdit eden Musul Barajı’nın onarımını Trevi Group’un kazandığını duyurdu.

IŞİD karşıtı koalisyonda bulunan İtalya, aktif olarak rol alma konusunda “temkinli” davranıyordu. ABD Başkanı Barack Obama dün yaptığı bir açıklamada, İtalya’nın da IŞİD’e karşı daha fazla şey yapacağını ve bunu da en riskli bölgelerden birinde yapacağını belirtmişti.

 

 

7 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in eline geçen Musul Barajı, ABD’nin hava operasyonu ve Peşmerge’nin kara operasyonuyla 10 gün sonra yeniden el değiştirmişti.

Türkiye de, Irak’ın en büyük hidroelektrik santralinin bulunduğu Musul Barajı’na 12 kilometre mesafedeki Başika kampına geçtiğimiz günlerde askeri birlik sevk etmişti. Türk basınına yansıyanlara göre, bu şekilde Peşmerge’ye de destek veren Türkiye, IŞİD’in Başika üzerinden yeni bir hamle yapacağı istihbaratını aldı. Ancak Bağdat hükümetinin tepkisi üzerine Türk askerinin bir bölümünün, “yeniden tanzim” için 10 gün sonra Irak’ın kuzeyinde başka bir yere intikal ettiği açıklandı.