07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Musul’a Asker Krizi Büyüyor
Musul’a Asker Krizi Büyüyor

Musul’a Asker Krizi Büyüyor

Türk askerlerinin Musul’a gitmesiyle başlayan kriz giderek büyüyor. Başbakan Haydar el Abadi’nin “Irak’ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal etti” açıklamasının ardından,  Bağdat’taki Türk Büyükelçisi Irak  Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Abadi bugün de 48 saat süre Türkiye’nin askerlerini geri çekmesini istedi. 

Anadolu Ajansı’nın, “Peşmerge güçlerinin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul’da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 askerin, 20 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderildi” olarak duyurduğu Türk askerlerinin Musul’a gitmesi krize neden oldu. Kriz giderek büyüyor.

Önce Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin makamından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Musul’a asker göndermesiyle ilgili “Irak’ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal etti” denildi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise, Türk askerinin IŞİD kontrolündeki Musul kenti yakınlarında konuşlandırılmasının “uluslararası hukukun ve normların ihlali” olduğunu öne sürdü.

Bağdat Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına Çağırıldı

Irak, Bağdat’taki Türk Büyükelçisi’ni Türk askerinin Musul’a gitmesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Türk askerlerinin çekilmesi talep edildi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor” denildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili, “Burada yaşanan rutin takviye faaliyetini yanlış yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içindedir” açıklamasını yapmıştı.

Abadi: 48 Saat Süre

Irak Başbakanı Haydar Abadi ‘Eğer Türkiye Kuzey Irak’a gönderdiği askerlerini 48 saat içinde geri çekmezse Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gitme dahil tüm seçenekleri kullanacağız’ dedi.

Abadi, Türk kuvvetlerinin Irak hükümetinin izni ve bilgisi olamadan Kuzey Irak’a asker konuşlandırmasının ulusal toprak bütünlüğünün ihlali olarak tanımladı.

İran: Yanlış Bir Hareket

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine tepki gösteren İran, “Ankara, Bağdat yönetiminden izin almalıydı” açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye’nin Musul’un Başika bölgesine asker göndermesini, “yanlış bir hareket” olarak değerlendirdi.

İran devlet televizyonuna açıklamada bulunan Abdullahiyan, “Ülkelerin terörizme karşı mücadelesi, Irak yönetimiyle koordineli olarak merkezi hükümetten izin alınarak yapılmalı, aksi takdirde bölge güvenliğine aykırı bir hareket olur. Bu tip davranışlar terörizmle mücadeleye yardımcı olamayacağı gibi bölgedeki kaosu daha da tırmandıracaktır” dedi.