07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türk Askeri Neden Musul’da?
Türk Askeri Neden Musul’da?

Türk Askeri Neden Musul’da?

Önce Rus uçağı şimdi de Musul’a asker. ‘Ne oluyor?’u anlamak epey zor. Çünkü ne olduğuna ilişkin net bir açıklama yok. Türkiye yine bir şeylerin içerisinde ama bu sadece kapalı kapılar ardında. Türkiye bölgede oyun mu kuruyor yoksa bir oyunun taşeronu mu? Herkesin kafası karışık Havuzun kafası daha da karışık. ‘Musul’a asker niye gitti?’nin yanıtı her birinde başka başka…

Yenişafak Gazetesi

“Tel Afer’e dönüş”

“Bir tabur Türk askerinin Musul’un dibindeki Başika bölgesine neden gittiği belli oldu. Komandolar, IŞİD işgaliyle Tel Afer’den kaçan Türkmenleri eğitecek. Mehmetçiğin donatacağı binlerce Türkmen, memleketlerini terör örgütünün elinden kurtaracak. IŞİD işgali öncesi Tel Afer’de 410 bin Türkmen yaşıyordu.”

Star Gazetesi

Gazete Musul’a giden asker sayısını  Trakya ve Siirt’teki üslerden 600 komando ve 25 tanktan oluşan bir tugaylık askeri birlik olarak yazdı.Haberde Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal İnat’ın 5 maddelik açıklamalarına yer verdi;

-Birincisi, TSK ve MİT’in oradaki varlığı, Ortadoğu’daki bloklaşmanın bir başka göstergesi. O da nedir? Türkiye, Rusya, İran, PKK ve PYD tehdidi altındaki Irak Bölgesel Yönetimi lideri Barzani’ye desteğini gösterdi.

– Türkiye başta İran ve Rusya gibi aktörlere, Kuzey Irak’taki dengeleri değiştirecek girişimlere izin vermeyeceğini söyledi.

-Dünyada oluşturulmaya çalışılan ‘Türkiye, Kürtlere karşı algısı’nın tersine, Türkiye’nin legal Kürt yönetimleriyle işbirliği içinde olduğu ve sorununun terör yolunu seçen PKK ve onun Suriye kolu PYD ile olduğunu gösterdi.

-Türkiye başta Avrupa’ya “Kürtlerle işbirliği olacaksa, bunun adresi terör örgütleri PKK-PYD değil yasal yönetim olan Barzani hükümeti olması gerektiğini işaret etti

Türkiye’deki muhalefete. Paris saldırıları sonrasında Fransa ve NATO ülkeleri Doğu Akdeniz’e askeri yığınak yaptı çünkü görüldü ki Suriye ve Ortadoğu’da önlem alınmazsa, Paris’te Avrupalılar güven içinde yaşayamayacak.

Yeni Akit Gazetesi

“Görevimiz Musul”

“Terör örgütü DAEŞ’e (IŞİD)havadan vuran Türkiye, Musul’daki aşiretlerin çağrısı üzerine operasyonu derinleştirdi. Ankara’dan gönderilen çok gizli üç zarf İstanbul, Bolu ve Siirt’teki birliklere “Görevimiz Musul” emrini verdi. 6 bin asker ve 25 tank film gibi bir operasyonla Kuzey Irak’a geçti. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi topraklarındaki bazı noktalara terör örgütü PKK’nın uzantısı olan PYD güçleri tarafından saldırı hazırlığı tespit edilince, askerlerimiz teröristleri tek tek avladı. 64 PYD’li imha edilirken cesetlerden 9’unun boyunlarında İsrail’i temsil eden Davut Yıldızı işareti bulundu.”

Akşam Gazetesi

“DAEŞ’e (IŞİD) karşı eğit-vur planı”

Türkiye, önceki gece 200’ün üzerinde komandoyu Irak’ın Musul kentinde bulunan Beşika kampına göndermişti. Gerçekleştirilen harekatın, Peşmerge’ye eğitim verilen üslerde “personel değişimi ve takviyesi” kapsamında gerçekleştirildiği vurgulanıyor. Bu doğrultuda, Musul’un DAEŞ hakimiyeti altındaki bölgesine sadece 10 km mesafede bulunan Beşika kampındaki personel mevcudunun 300’ü bulduğu bildiriliyor. Daha önce kampta eğitimci olarak bulunan 30 kadar askeri personelin ise görev değişimi kapsamında Siirt’teki 3. Komando Tugayı’na döndüğü dile getiriliyor.

TSK’nın peşmergeye verdiği eğitimler 4 farklı alanda gerçekleştiriliyor. Bu alanlar, “meskun mahallerde muharebe”, “El yapımı patlayıcı imvali ve patlayıcılarla mücadele”; “tanksavar, ağır makineli tüfek, havan, topçuluk ve ileri gözetleyicilik” ile “ilk yardım” olarak sıralanıyor. Ayrıca peşmergeye giysi ve öldürücü olmayan mühimmat yardımında da bulunuluyor. Kaynaklar, şimdiye kadar tüm kamplarda birden fazla kez personel değişimi gerçekleştirildiğini de kaydediyorlar.

Güneş Gazetesi

“Musul’a Mehmetçik kalkanı”

Peşmerge Bakanlığı Harekattan Sorumlu Yardımcısı Tümgeneral  Kemal Ömer, Türk askerleri tarafından verilen eğitimin 12 Kasım 2015’de başlayan Sincar’ın IŞİD’den kurtarılması operasyonları esnasında çok büyük katkı sağladığını açıkladı. Tümgeneral Kemal, özellikle aldıkları şehir içi sokak çatışmaları eğitimi sayesinde Sincar’ın kurtarılması sırasında daha az zayiat verdiklerini ve bu eğitimi alan Peşmerge birliklerinin operasyonun başarısında belirleyici rol oynadıklarını belirtti. Tümgeneral, Türk Komutanların kendilerine eğitim vermeye devam etmesini talep ettiklerini de söyledi.

Türkiye Gazetesi

“1 yıldır Musul’dayız, günaydın Bağdat!”

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyindeki Zaho, Erbil, Süleymaniye ve Musul’da DAEŞ’le mücadele eden Peşmergeyi eğitiyo

Önceki gece gündeme bomba gibi düşen “Türk askeri Musul’a girdi” haberinin perde arkasını askerî kaynaklar aydınlattı. Türk askerinin DAEŞ’le(IŞİD) mücadele eden Peşmergeyi eğitmek için Musul’a takviye yaptığını belirten kaynaklar, şu bilgileri verdi: “Geçmişte de PKK ile mücadele eden Peşmergeye TSK aktif destek verdi. Son bir yılı aşkın sürede Irak’ın kuzeyindeki 4 farklı bölgede bu eğitimlerin sürdürülüyor. Bugüne kadar 2 bin 500’den fazla Peşmergeye eğitim verildi; belirli seviyede malzeme, teçhizat ve bakım desteği de sağlandı. Tüm kamplarda, TSK’nın 600 civarında eğitim personeli bulunuyor. Sözkonusu kamplar, Zaho, Erbil, Süleymaniye ve Musul’da.”

Özel Kuvvetler Komutanlığı’na mensup personelin peşmergeyi eğittiği alanlar ise şöyle: “Meskun mahallerde muharebe. El yapımı patlayıcı (EYP) ve EYP ile mücadele. Tanksavar, ağır makineli tüfek, havan, topçuluk, ileri gözetleyicilik. İlk yardım eğitimleri.”

Sabah Gazetesi

“Türkiye K. Irak’ta üç askeri kamp kurdu”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Musul’daki askeri kampın genişletilmesi amacıyla Türkiye’den askeri uzmanlar ve gerekli askeri malzemelerin bölgeye ulaştırıldığını bildirdi. Dizayi, IKBY hükümetinin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, “Türkiye, terör örgütü DAEŞ’lev(IŞİD) mücadele kapsamında 2014’ün sonlarında Soran ve Kalaçolan bölgelerinde Peşmerge güçlerini eğitmek üzere 2 askeri kamp kurdu. Ayrıca DAEŞ’le(IŞİD) savaşacak Iraklı güçleri eğitmek üzere Musul yakınlarında bir askeri kamp kurdu. Türkiye buralarda askeri noktada gerekli desteği sundu. Musul’daki askeri kampın genişletilmesi amacıyla bugünlerde Türkiye’den gönderilen askeri uzmanlar ve gerekli askeri malzemeler bölgeye intikal etmiştir” ifadelerini kullandı.