07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Mali’deki Kanlı Günün Bilançosu: 21 Ölü

Mali’deki Kanlı Günün Bilançosu: 21 Ölü

Mali’de lüks otelde 10 silahlı saldırganın gerçekleştirdiği 9 saat süren rehine eylemi akşam saatlerinde rehinelerin tamamının kurtarılması ile sona erdi.  Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita hayatını kaybedenlerin sayısını 21 olarak açıkladı. Eylemi daha önce öldürüldüğü söylenen Afrika’nın en tehlikeli teröristi denilen ‘Tek gözlü’ lakaplı Muhtar Belmuhtar’ın El Kaide bağlantılı örgütü Murabitun üstlendi. Otelde bulunan 7 kişilik THY personeli de kurtarılanlar arasında..

Mali’de 3 günlük yas İlan edildi

Mali lideri İbrahim Bubakar Keita olay sırasında en az 21 kişinin öldüğünü, 7 kişinin de yaralandığını bildirildi. Keita ölenlerin arasında 2 saldırganın da bulunduğunu aktardı. Öte yandan ülkede geceyarısına kadar olağanüstü hal ve üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Ezberden Kuran ayeti okuyanları serbest bıraktılar

Haber ajansları, tekbir getirerek oteli basan saldırganların, rehinelerden bazılarını Kur’an-ı Kerim ayetlerini ezbere okuma karşılığında serbest bıraktığını ifade etti. Otelin misafirlerinden Gineli şarkıcı Sekouba Bambino Diabate, el bombaları olan saldırganların kendi aralarında İngilizce konuştuğunu duyduğunu anlattı.

Dünya Mali’deki rehine eylemi için ayağa kalktı

Afrika’da üstlenmiş Amerikan birliklerinin sözcüsü Albay Mark Cheadle, ABD özel kuvvetlerinin operasyona destek sağladığını açıkladı. Malezya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, durumla ilgili Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’dan bilgi aldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Mali güvenlik güçlerine her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi. Fransız ‘Acil Müdahale Ekibi’nden 50 güvenlik gücü, Mali’nin başkenti Bamako’ya gönderildi.

Rehin 7 THY personeli de sağ salim kurtarıldı
Rehine eyleminin yaşandığı otelde 7THY çalışanı da vardı. Teröristler ilk etapta  50 rehine ile birlikte THY çalışanlarının 5’ini de serbest bıraktı.2 THY çalışanı operasyon sonuna kadar otelde rehin alınanlar arasındaydı.Operasyon sonucunda o 2 THY çalışanı da kurtarıldı.

thy-personel

 

Akşam saatlerinde rehinelerin kurtarılması için operasyon başlatıldı.Mali Güvenlik Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 7 THY personeli de dahil rehinelerin tamamı serbest kaldı.Aynı açıklamada Saldırıda en az 21  kişinin öldüğü 20 civarında da yaralı olduğu belirtildi.Eylemi El Kaide bağlantılı El Murabitun üstlendi. Mali’de Ağustos ayındaki benzer bir saldırıyı da aynı örgüt gerçekleştirmişti.

terörist

 

Mali’deki rehine eyleminden görüntüler

Rehine eylemi ve operasyon sonrasında ortaya çıkan manzara ürperticiydi.İşte operasyon sonrasına ait bazı kareler;

mali

maliii

asker

mali asker