07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » O Toplantıda Reşat Petek De Vardı
O Toplantıda Reşat Petek De Vardı

O Toplantıda Reşat Petek De Vardı

Putin’in özel danışmanı olarak bilinen Alexander Dugin’ın 15 Temmuz’dan bir gün önce darbeyi haber verdiği ileri sürülen Ankara’daki toplantıya Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Reşat Petek’in de katıldığı ortaya çıktı. TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Reşat Petek Habertürk’ten Kübra Par’a haftasonu verdiği röportajda satır arasında Dugin’in AKP milletvekilleriyle yaptığı toplantıya katıldığını söylüyor. Reşat Petek, Dugin’in komisyonda dinlenmesinden vaz geçildiğini de söylüyor:

HaberTürk’ten Kübra Par’ın sorularına TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Reşat Petek şöyle yanıt verdi:

‘DUGİN’İ DİNLEMEKTEN VAZGEÇTİK’

Merak edilen bir başka kişi de “Ben aslında Türk hükümetini uyarmıştım’’ diyen Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanı Alexander Dugin. Onu da dinleyeceğiniz doğru mu?

Aslında “14-15 Temmuz’daki Türkiye temaslarımda darbeyi haber verdim” şeklindeki açıklamalarını duyunca Dugin’i dinlemeye karar verdik. Kamuoyunda Putin’in danışmanı olarak geçiyor ama biz burada ciddi bir iş yapıyoruz. Aleksander Dugin’in şu anda Putin’le irtibatı, danışmanı, özel temsilcisi gibi sıfatları olup olmadığını Dışişleri Bakanlığı’na sorduk. Geçmişte var ise de şu anda böyle bir sıfatının olmadığı bilgisi geldi. Bunun üzerine davetten vazgeçtik.

Merak edilen bir başka kişi de “Ben aslında Türk hükümetini uyarmıştım’’ diyen Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanı Alexander Dugin. Onu da dinleyeceğiniz doğru mu?

Aslında “14-15 Temmuz’daki Türkiye temaslarımda darbeyi haber verdim” şeklindeki açıklamalarını duyunca Dugin’i dinlemeye karar verdik. Kamuoyunda Putin’in danışmanı olarak geçiyor ama biz burada ciddi bir iş yapıyoruz. Aleksander Dugin’in şu anda Putin’le irtibatı, danışmanı, özel temsilcisi gibi sıfatları olup olmadığını Dışişleri Bakanlığı’na sorduk. Geçmişte var ise de şu anda böyle bir sıfatının olmadığı bilgisi geldi. Bunun üzerine davetten vazgeçtik. Dediğim gibi çok ciddi bir iş yapıyoruz. Bu insanın eğer bir devlet başkanının danışmanı, başdanışmanı, özel temsilcisi gibi sıfatları yoksa kamuoyunda da bu sıfatlar kullanılarak açıklamalar yapıyorsa ona meşruiyet kazandıracak bir hareketin içine girmemiz doğru olmazdı. 14 Temmuz günü Türkiye’ye geldiğinde bazı milletvekilleriyle sohbet yaptığı, orada daha sonra da Rixos otelinde bir konferans verdiği ifadesi var. Konferansın içeriğini bilmiyorum ama Rixos otelinde bazı milletvekilleriyle sohbeti sırasında darbeyi haber verme şeklinde bir açıklamasının olmadığının tanığı benim. Çünkü dinleyiciler arasında ben de vardım.

Ne anlattı Dugin size?

Darbeyi haber verecek tarzda bir açıklaması olmadı. ABD ile Türkiye’nin ilişkilerinin çok iyi gitmediğini, ABD’nin terör örgütlerine destek çıkar açıklamaları olduğunu, Türkiye’nin menfaatleriyle Rusya’nın menfaatlerinin örtüştüğünü, stratejik hususlara değinerek anlattı.

Alexander Dugin’in darbeden bir gün önce AKP milletvekilleriyle toplantı yaptığı ve burada darbeyi haber verdiği ileri sürülmüştü

Darbe Komisyonu başkanı Reşat Petek’in daha önce Fetullah Gülen’i öven konuşmalrı tartışma yaratmış hatta 17-25 Aralık’tan sonra FETÖ’cülerin derneği olarak bilinen ve başkanlığını terörden arananlar listesinde yer alan Halit Esendir’in yaptığı Medya Etik Konseyi Derneği tarafından ödüllendirdiği ortaya çıkmıştı.