07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Absürt Teoride İntihal Komedisi
Absürt Teoride İntihal Komedisi

Absürt Teoride İntihal Komedisi

AKP Fatih Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Tolgay Demir’in yazısıyla gündeme gelen düz dünya saçmalığı internetin en büyük yalanlarının başında.. Demir örneklerini ise bu akımın öncüsünden almış. Tolgay’ın ciddi ciddi kaleme aldığı akıllara zarar Düz Dünya teorisi 2005 yılından bu yana internetin en büyük yalanı olarak biliniyor. 2000’li yılların başından itibaren bir grup savunucunun ortaya çıktığı ‘flat earth’ akımı olarak bilinen bu yalanın en büyük savunucusu Dave Murphy adlı bir kişi. AKP’li Demir’in yazısında verdiği pek çok örneği kaynak göstermeden başta Murphy’nin yazıları ve bu akıma bağlı bazı internet sitelerinden aldığı ortaya çıktı.

Absürt Teoride intihal Komedisi…

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, AKP Fatih Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Tolgay Demir’in “Düz Dünya Teorisi” başlığıyla yazdığı bilimsel olmayan yazıda yer alan pek çok örneği özellikle internet ortamında 2005 yılından bu yana Dave Murphy adlı kişinin en büyük savunucusu olduğu akımdan alması bilimsel olmayan bir konuda bile intihal yaptığını gösterdi. AKP Fatih Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Tolgay Demir’in AKP ilçe teşkilatının resmi internet sitesinde Düz Dünya Teorisi adında yayımladığı bir yazı dalga konusu oldu. AKP’li Demir’in bilimsellikten uzak bir tavırla kaleme aldığı yazı, 2005 yılından bu yana internetin en büyük yalanı olarak biliniyor. 2000’li yılların başından itibaren bir grup savunucunun ortaya çıktığı ‘flat earth’ akımı olarak bilinen bu yalanın en büyük savunucusu Dave Murphy adlı bir kişi olurken, AKP’li Demir’in yazısında verdiği pek çok örneği kaynak göstermeden başta Murphy’nin yazıları ve bu akıma bağlı bazı internet sitelerinden alması da dikkat çekti. Başka bir deyişle AKP’li Demir, bilimsellikten uzak bir yalanı anlatmak için bile intihal yaptı. Dave Murphy, düz dünya yalanının yanı sıra internet ortamında “insanların idrarla beslenmesi” gerektiği saçmalığını da başlatanların başında geliyor. Türkiye’de ise bu internet yalanı 2015’ten sonra taraftar bulmaya başlarken, bilimsel bir teori olmanın hiçbir unsurunu bile taşımayan söz konusu saçmalık özellikle bazı İslamcı çevrelerde de dillendirilmeye başlamıştı.

Yandaşlar da yazmıştı

Yandaş Yeni Şafak gazetesi yazarı Özlem Albayrak “Dünya Düz Mü Sahiden?” başlıklı yazısında söz konusu internet yalanı hakkında “Dünya yuvarlak değil, düzdür iddiasına gelince, bu bilimsel bir meydan okumadan ziyade, yerküreye hakim olan bilimsel otoritenin ABD’nin egemenliğinde olduğu ve bu otoritenin dünyanın geri kalanına yalan söyleyerek aslında var olmayan bir güç gösterisiyle efsane oluşturduğunu ima ediyor ki ardından gelen ‘Hiroşima ve Nagazaki’ye de atom bombası atılmadı, aslında aya kimse ayak basmadı, her şey bir kandırmacaydı’ iddiaları da bu söylediğimi doğrular nitelikte” diye yazmıştı.