07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Biri Yalan Söylüyor!
Biri Yalan Söylüyor!

Biri Yalan Söylüyor!

AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında Demirtaş’ın TRT’de yapacağı konuşmayla ilgili “Arkadaşlara YSK’yle görüşün, gitsinler orada cezaevinde çekimi yapsınlar, dedim. Zaten bunlar canlı yayın değil, malum” dedi. Erdoğan’ın seçim güvenliğinden sorumlu ve tarafsız olması gereken YSK’ye talimat verdiğini söylemesi büyük tepki çekti. YSK Başkanı Sadi Güven, özel kalem müdürü aracılığıyla Cumhuriyet’e “Erdoğan’ın iddia ettiği gibi bir talimatın kendilerine verilmediğini” söyledi. Başka bir YSK üyesi de “Zaten TRT’de seçimler için yapılacak konuşmalar YSK denetiminde ve gözetiminde yapılır. Bunun için YSK’ye kimse talimat veremez. Bu açıklamalardaki iddialar tamamen asparagastır” dedi.

Biri Yalan Söylüyor!

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı ve Alican Uludağ’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın TRT’de yapacağı konuşmayla ilgili, “Arkadaşlara YSK’yle görüşün, gitsinler orada cezaevinde çekimi yapsınlar dedim. Zaten bunlar canlı yayın değil, malum” açıklamasını yapması seçimlere sayılı günler kala Yüksek Seçim Kurulu’nun ( YSK ) ne kadar bağımsız olduğu tartışmasını yarattı.

“Söylenildiği gibi bir talimat verilmedi”

Cumhuriyet bu açıklama üzerine YSK Başkanı Sadi Güven’e ulaştı. Güven, özel kalem müdürlüğü aracılığıyla “Erdoğan’ın iddia ettiği gibi bir talimatın kendilerine verilmediğini” bildirdi. Başka bir YSK üyesi de iddiaların tamamen gerçekdışı olduğunu belirterek, “Zaten TRT seçimleri için yapılacak konuşmalar YSK denetiminde ve gözetiminde yapılır. Bunun için YSK Üyesi Cengiz Topaktaş, Edirne Cezaevi’ne giderek bizzat çekimlere katıldı. Ayrıca yine bu üyemiz, TRT’deki montaj işlemine de nezaret etti. Anayasaya göre YSK’ye kimse talimat veremez. Bu açıklamalardaki iddialar tamamen asparagastır” açıklamasını yaptı.

Aynı üye, seçim yasaklarının başladığı, Başbakan ve bakanların kamu imkânlarını çalışmalarında kullanamayacağına ilişkin hükmün aday olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ihlal edilmesine ilişkin, “Böyle bir gündemimiz henüz yok. Ancak eğer bu yönde bir şikâyet gelirse konuyu inceler ve karara bağlarız. Ancak bunu görüşmeden nasıl bir karar verileceğini söylemem hukuken mümkün olamaz” ifadesini kullandı.

‘Hukuka aykırı’

YSK’nin HDP temsilcisi Mehmet Tiryaki Erdoğan’ın kuruma talimat verme anlamına gelebilecek açıklamalar yapmasına tepki gösterdi. “YSK’ye hiçkimse ne yazılı ne sözlü talimat verebilir” diyen Tiryaki, Erdoğan’ın “YSK’ye talimat veriyor” gibi bir izlenim yaratmasının hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Tiryaki şunları söyledi: “YSK’nin özel kanallarla ilgili yetkisi KHK’yle kaldırıldı. Ancak YSK’nin TRT çekimlerini yaptırma yetkisi var. Yayın saatlerinin ne kadar olacağı, parti logolarının büyüklüklerinin ne olacağı, çekim sırasına ilişkin kuraların nasıl çekileceği, yayın süreleri ve hangi gün olacağı gibi bütün konular YSK’nin görevi. Biz yalnızca Adalet Bakanlığı’na çekimlerin ne zaman olacağını bildirdik.”

Erdoğan’ın Adalet Bakanlığı aracılığıyla YSK’ye bir talimat iletip iletmediği konusunda da, “Adalet Bakanlığı’na şunu yap demiş olabilir ama bunun da bir anlamı yok. Cumhurbaşkanı’nın yetkisi yok” değerlendirmesini yaptı. YSK’nin Demirtaş için Edirne Cezaevi’nde çekimlerin yapılmasına yönelik verdiği kararda, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün kurama iletilen 08.06.2018 tarih ve 82080 sayılı bir yazıya atıf yapılmıştı. Söz konusu yazıda; Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 92. maddesinde hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumu dışına çıkarılabileceği hallerin düzenlendiği, bunlar arasında propaganda konuşması amacıyla kurum dışına çıkarmanın bulunmadığı belirtilmiş; Demirtaş’ın propaganda konuşması için yapılacak çekimlerin Edirne Cezaevi’nde olması durumunda çekimlerin tek günde yapılması ve bir YSK üyesinin çekimler sırasında hazır olması istenmişti.

‘Benimkiler tamam, seninkiler şüpheli’

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş , Erdoğan’ın kendisine yönelik, “Cumhurbaşkanı adayı olmanın şartları olması lazım. Neymiş mahkûm değil, tutukluymuş” sözlerine yanıt verdi. Demirtaş’ın Twitter adresinden yapılan açıklamada, “Bak bu defa sana katılıyorum Erdoğan. Örneğin senin cumhurbaşkanı adayı olabilmen için mutlaka üniversite diploman olması lazım, ama bugüne kadar diplomanı gören olmadı. Benim kriterlerim tamam da, asıl seninkiler şüpheli” ifadelerini kullandı.

HDP MYK: Seçime açık müdahale

HDP MYK’nın yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan’ın Demirtaş’ın serbest seçim hakkı kapsamında çalışmalarını yürütmemesi için birçok kuruma açık taliamatlar verdiği ifade edildi. Açıklamasında, şunlar kaydedildi: “Erdoğan, bir TV programında, tarafsız ve bağımsız olması gereken YSK’ye talimat verdiğini açıkça ilan etmiştir. YSK’ye bilgi gönderdiğini, Demirtaş’ın TRT propaganda çekimlerinin cezaevinde yapılmasını, kendi kontrolünden geçtikten sonra yayımlanabileceğini ifade ettiğini belirtmiştir. Bir aday diğer bir adayın konuşmaları hakkında karar vermektedir. Bu dünyada görülmemiş bir skandaldır, hukuksuzluktur, seçime açık müdahaledir, suçtur.”

‘Mağduriyet imkânı vermeyin’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın TRT konuşması konusunda YSK’ye talimat verdiği tartışmasına neden olan açıklaması şöyle: “Tutuklu olan kişi aday olamaz, olmamalı. Çünkü bu bir kaçamak yoldur. Buna niye biz öyle fırsatı verelim? Öyle ya da böyle şimdi bu şartlar içerisinde tabii gelecek, işte 5 dakika ya da 10 dakika neyse TRT’de konuşmasını da Edirne’de cezaevinden çekim yapılmak suretiyle yapacak. Bunlar kalkıp, iktidar engelledi diye bir rant elde etmenin gayreti içerisine girebilirler. Mağduriyet pozisyonuna girebilirler. Ben arkadaşlara onu söyledim. Bırakın dedim. Mağduriyet imkânını bunlara vermeyin. Bırakın. YSK’yle görüşün. Gitsinler orada cezaevinde çekimi yapsınlar. Zaten bunlar canlı yayın değil malum. Ondan sonra konuşması neyse bu konuşması yayınlanır. Olay bu.”