07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP’nin Yargısı… 24 Saat Geçmeden Yargıtay’a Atandı
AKP’nin Yargısı… 24 Saat Geçmeden Yargıtay’a Atandı

AKP’nin Yargısı… 24 Saat Geçmeden Yargıtay’a Atandı

HSK Birinci Dairesi, Saray’da pazartesi günü yapılan kura töreninin ardından dün sürpriz bir kararname yayımladı. 356 hâkim ve savcının görev yerinin değiştirildiği kararname ile Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı olan ve önceki günkü kura töreni ile Elazığ Hakimliği’ne getirilen Gonca Hatinoğlu, Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne atandı.

AKP’nin Yargısı… 24 Saat Geçmeden Yargıtay’a Atandı

Hatinoğlu’nun, henüz Elazığ’da görevine başlamadan, atamasının üzerinden 24 saat geçmeden Ankara’daki Yargıtay Tetkik Hâkimliği’ne getirilmesi soru işaretlerine neden oldu.Avukat olan Hatinoğlu, Cumhurbaşkanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nde uzman olarak işe alınmıştı. Gonca Hatinoğlu’nun eşi Volkan Hatinoğlu da Saray’ın inşaatını yapan Rönesans Holding’e bağlı bir şirkette yönetici olarak işe başlamıştı.

Hatinoğlu’nun annesi Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rize’de çay toplama görüntüleri nedeniyle eleştiri konusu olmuştu.

Güngör, Danştay’ın kuruluş yıldönümü töreni sırasında TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına tepki gösteren dönemin Başbakan’ı Erdoğan’ın önünde düğmeleri olmayan cüppesini iliklemeye çalışmıştı. Öte yandan HSK’nin yeni kararnamesiyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi bünyesinde yeni kurulan iki yeni terör dairesinin başkanları da belli oldu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Üyeleri Mustafa Demirel ve Zekeriya Samancı yeni kurulan dairelerin başkanı yapıldı.Saray’da yapılan son hakim ve savcı kura töreninde yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta alkışlaması tartışılırken, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, HSK’nin son atama listesinde yer alan ‘AKP’li ve AKP referanslı’ hakim ve savcıların isim listesini açıkladı.

PARTİLİ ADALET

Cumhurbaşkanlığı’nın “himayesinde” Saray’da düzenlenen törenle atanan bin 236 hâkim ve savcının isimleri ortaya çıktı. Atananlar arasında 100’e yakın eski AKP teşkilatı yöneticisinin yer aldığı listede, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın özel kalem müdürü Muhammed Said Pamukçu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Ercan Poyraz’ın isimleri dikkat çekti.

Son atamayla birlikte 15 Temmuz’daki ihraçlar sonrası 9 bin 500’e düşen yargının mevcutu iki katına çıkarak 18 bine yükseldi. Böylece AKP dönemindeki yargıdaki kadrolaşma zirveye ulaştı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaklaşık 4 bin 500 hâkim-savcı, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle ihraç edildi. Bu dönem yargıda 14 bin hâkim savcı varken, ihraçlarla sayı 9 bin 500 kadar düştü. Ancak Adalet Bakanlığı, yargıdaki hâkimsavcı açığını gidermek için birçok kez avukatlıktan geçiş yoluyla alım yaptı.

Önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törenle atanan 1236 hâkim ve savcının alımıyla yargıdaki kadro sayısı 18 bine yükseldi. Bakanlık, 15 Temmuz darbe girişimi sırasındaki yargının mevcudu kadar yeni hâkim- savcı alımı yapmış oldu.

Saray himayesinde!

Bizzat Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde yapıldığını” söylediği törende atanan 1236 kişinin birçoğunun AKP teşkilatlarında yöneticilik yapan avukatlar olduğu gözlendi.

Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı döneminde özel kalem müdürlüğünü yapan Muhammed Said Pamukçu Antalya Hâkimliği’ne, Danıştay Başkanı Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu Elazığ Hâkimliği’ne, eski Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Ercan Poyraz Gaziantep Savcılığı’na atandı.

Daha önce AKP teşkilatlarında görevliyken atanan bu isimlerden bazıları ve yeni görev yerleri şöyle:

– AKP Bafra Belediye Meclis Üyesi Mustafa Sekmen: Kayseri Hâkimliği

– AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı Bayram Günaydın: Kayseri Hâkimliği AKP Buca Belediye Meclis Üyesi Sebahattin Kocagöbek: Bulanık (Patnos) Hâkimliği

– AKP Konya Milletvekili Adayı Muhammet Selman Harmankaya: Karşıyaka Hâkimliği

– AKP Edirne Merkez İlçe Başkanlığı yöneticisi Ceyda Bozdağ: İstanbul Hâkimliği

– Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in avukatı Hacer Alan: Digor (Kars) Hâkimliği

– AKP Sultanbeyli İlçe Kurucu Başkanı Furkan Barutçu: Konya Cumhuriyet Savcılığı

– AKP Balıkesir İvrindi İlçe Başkanı İlyas Demircan: İstanbul Savcılığı

– AKP Balıkesir İvrindi İlçe Başkanı İlyas Demircan’nın eşi, AKP Kadın Kolları üyesi Yadigar Demircan: İstanbul Hâkimliği

– Dönemin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye takipsizlik kararı veren eski Kayseri Başsavcısı Mehmet Siyami Başok’un yeğeni Serkan Başok: Samsun Savcılığı

– Eski AKP Kocaeli Çayırova İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Arslanhan: İstanbul Hâkimliği, AKP Van Kadın Kolları Başkanı Nahide Hakan: İstanbul Savcılığı

– AKP milletvekilinin yeğeni ve AKP üyesi Bekir Yıldız: Adana Savcılığı

– AKP Van Edremit Encümen adayı Nejdet Tarhan: İstanbul Hâkimliği

– AKP Giresun il yönetim kurulu üyesi Açelya Kahya: Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı

– AKP Giresun il yönetim kurulu üyesi Ethem Başer: Çorum Hâkimliği

– AKP Giresun üyesi Cemal Yayla: Adana Hâkimliği

– AKP İzmir Karabağlar ilçe yöneticisi İpek Kışlalı: Hatay Hâkimliği

– Eski AKP Kaman ilçe başkanı Alpaslan Güzel: Mersin Hâkimliği

– AKP Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Çağatay Çağlar: Edremit Hâkimliği

– AKP Adana İl Disiplin Kurulu üyesi Mahmut Çakmak: Aydın Hâkimliği

17 kişi sakıncalı

Öte yandan HSK, 1253 hâkim ve savcı alacaktı. Ancak bunların 173’ü şüpheli bulununca durumları yeniden incelenmişti. Son atamalardan bu 173 kişiden 17’sinin güvenlik soruşturmasını geçemeyerek atanmadığı anlaşıldı. 156 kişi ise mesleğe kabul edilerek hâkim ve savcı oldu.

CHP isim isim açıkladı

Konuyu başından beri takip eden CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP teşkilatlarında görev alıp yargıya atanan 90 avukatın adını açıkladı. AKP’de aktif görev yapan avukatların hâkim ve savcı olarak atandığı mahkemelerden adalet çıkmayacağını vurgulayan Yarkadaş, “AKP’de görev almış avukatların Recep Tayyip Erdoğan’ı ayakta alkışlayarak hâkimlik ve savcılık görevine atanması, 28 Şubat’ı bile gölgede bırakan bir rezalettir” dedi.

Parti mahkemesi

45 saniye süren mülakat sonucu sınavı kazanan ve kurada atananların çoğunluğunun Ankara ve İstanbul’da görevlendirildiğine dikkat çeken Yarkadaş, “Yapılanlar HSK üyelerinin içine siniyor mu? HSK sessiz kalarak mesleğin etik ilkelerine sahip çıkamadığını göstermiştir ve iktidarın dayatmasına teslim olmuştur” ifadesini kullandı. Yarkadaş, şunları kaydetti: “AKP, yargıyı ‘Parti Mahkemesi’ haline çevirerek, adalete, yargıya, hukuka ve Türkiye’ye çok büyük bir kötülük yapıyor. Yargılanamayacakları bir düzen kurabilmek adına, hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınarak çürütülüyor. AKP, aktif üyelerini yargının içine yerleştirerek yeni gerilim alanları yaratıyor. Yargılanma korkusu yüzünden yandaş haline getirdikleri yargı mekanizmasının adalet dağıtamayacağı açıkça görülüyor.”

YARKADAŞ’TAN TEPKİ

Yargıdaki yandaş kadrolaşmayı deşifre eden Yarkadaş, bu kez de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rize’de çay toplayan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı hakkındaki atama skandalını gündeme getirdi.

Yarkadaş, Danıştay Başkanı Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun önce hakim olarak Elazığ’a atandığını, üzerinden 24 saat bile geçmeden ikinci bir atama ile Ankara’ya atandığını Twitter hesabından duyurdu.

HSK’den yeni kararname: 356 hakim ve savcının yeri değişti
Yarkadaş’ın Twitter mesajı şöyle:

“Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, dün hakim yapıldı. Kura çekti… İlk görev yeri Elazığ’a bile gitmeden 24 saat sonra Ankara’ya atandı. Adalet mi bu şimdi? Yargıtay 6. Daire eski Başkanının oğlu da Kilis’e çıkan tayinini 24 saat sonra Ankara’ya yaptırdı.”