07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Afrin Harekâtı için ‘Cihat’ Hutbesi
Afrin Harekâtı için ‘Cihat’ Hutbesi

Afrin Harekâtı için ‘Cihat’ Hutbesi

IŞİD’e karşı başlatılan Fırat Kalkanı sırasında okunmayan ‘cihat’ hutbesi, dün Hatay’da bizzat Diyanet İşleri Başkanı tarafından, Afrin harekâtı için okutuldu.

Afrin Harekâtı için ‘Cihat’ Hutbesi

Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu’Nun haberine göre, Afrin harekâtını daha önce “Onlar orada biz burada cihada devam ediyoruz” ve “Müslüman askerimiz, yaptığı savaşı İslam ahlakına göre yapıyor” diyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, dün de sınıra yakın bölgede bulunan bir camide cihat konulu hutbe okudu. Erbaş, hutbesi için, harekât başladığından beri roketlerin hedefindeki Hatay’da, Türkiye sınırları içinde inşa edilen en eski cami olarak bilinen Habibi Neccar Camisi’ni seçti.

Cihat barış demekmiş!

Erbaş, hutbesinin başında, “Cihad kavramı gündeme geldiği zaman farklı mülahazalar yapılır, istismar edilir, olumlu ya da olumsuz birileri konuşur ama Kuran’da ve sünnette anlatıldığı şekliyle manasını ve açıklamasını yapmaya ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı. Erbaş, hutbesinde, “Haksız bir saldırı, yok etme, sömürme ya da zulmetme mücadelesi değildir cihad. Aksine Müslümanın, vatanında şerefi, kimliği ve özgürlüğüyle var olma; imanını, bayrağını, istiklalini ve haysiyetini muhafaza etme azmidir. Cihad, zulme ve zalime karşı, bir milletin hukukunu savunma gayretidir. Hakkı tutup kaldırma, yeryüzünde barış, huzur, adalet ve iyiliği yayma gayesidir. Barışı, adaleti, huzuru ortadan kaldırmak isteyenlere karşı mücadele vermektir cihad” dedi. Cihadın sadece canı feda etmekle değil, aynı zamanda elle, dille, malla Hakk’a hizmet etmek olduğunu belirten Erbaş, “Allah dinini en güzel şekilde yaşamak da cihaddır. Bizi fıtratımızdan uzaklaştıracak, uçurumlara sürükleyecek arzu ve isteklere karşı durmak da cihaddır. Ve mümin, eğer kendi nefsi ile olan cihadında başarılı olabilirse, o zaman İslam düşmanlarına karşı cihadında da zafer elde edebilir” diye konuştu.

IŞİD’e cihat yok

Erbaş, “İslamın hayat veren ilkelerini yeryüzünde yaymak, haksızlıkların sona ermesini sağlamak için yapılan cihad, kimi zaman kalemle kimi zaman da kelamla olur. Vatanına saldıran her çeşit düşman güçlere karşı şanlı ordumuzun, güvenlik güçlerimizin yaptığı her türlü mücadele cihadın en üst seviyesidir” dedi. Diyanet’in Afrin harekâtı başlangıcında ve sürerken yaptığı “cihat” çağrısı, Ağustos 2016 – Mart 2017 arasında Türkiye’nin sınırlarındaki IŞİD varlığını ortadan kaldırmak için başlatılan Fırat Kalkanı operasyonunu da yeniden akıllara getirdi. Diyanet, 7 ay süren Fırat Kalkanı operasyonu süresince hazırladığı 32 hutbenin hiçbirinde cihadist söylemlere yer vermezken, Suriye savaşı ile ilgili hazırlanan yalnızca 5 hutbede Halep ve İdlib’de yaşanan saldırılar insani yönden eleştirilmişti.

İlk günden beri aktif

Diyanet İşleri Başkanlığı, bütün camilerde, Afrin Harekâtı’nın ilk günlerinde tüm camilerde yatsı ve sabah namazları, sonrasında Fetih Suresi okuttu. Ali Erbaş’ın müftülüklere gönderdiği talimatta “Afrin sınır ötesi harekâtının zaferle sonuçlanması için” gerekçesi kullanılmıştı. Diyanet İşleri Ali Erbaş, daha sonra yaptığı bir başka açıklamada, “Onlar orada çarpışıyorlar, biz burada Kuran kursu açıyoruz. Onlar orada biz burada cihada devam ediyoruz. Allah hepimizin cihadını kabul etsin” dedi.