07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 3’lü İttifakta Operasyon Çatlağı
3’lü İttifakta Operasyon Çatlağı

3’lü İttifakta Operasyon Çatlağı

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırısı, yakın bir süre önce Ankara’da liderler düzeyinde bir araya gelen Rusya, İran ve Türkiye arasında görüş ayrılığına yol açtı.

3’lü İttifakta Operasyon Çatlağı

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan Türkiye-Rusya-İran liderleri Suriye zirvesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında üç ülkenin Suriye konusundaki çabaları tahrip etmek amacıyla batılı ülkelerin sabotajlarına karşı ortak tutum alacakları vurgulanarak “Hiçbir ülke Suriye’nin geleceği için karar verme hakkına sahip değildir” mesajı vermişti.

 

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın sabaha karşı Suriye’ye yönelik hava saldırısı başlatıldığını açıklamasının ardından üç ülkeden farklı tepkiler geldi. Rusya ve İran, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından başlatılan operasyona tepki gösterirken, 4.5 saat sonra hava saldırısı hakkında ilk açıklamayı yapan Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı ‘memnuniyetle karşıladık’ ifadesine yer verdi.

Suriye operayonu hakkında Rusya, İran ve Türkiye’den gelen açıklamalar şöyle:

Rusya: Karşılıksız kalmayacak

Rusya’dan Suriye’ye başlatılan operasyona ilişkin yapılan açıklamada, ABD’nin uluslararası kuralları ihlal ettiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esad rejimine yönelik saldırısına tepki gösterdi. Zaharova, geçen hafta Suriye’de yaşanan şüpheli kimyasal madde saldırına karşılık Suriye’nin başkenti Şam’a yönelik gerçekleştirilen hava saldırısından saatler sonra sosyal medyada yaptığı açıklamada, Suriye’nin barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradığını söyledi.

İran: Bölgesel sonuçları olacak

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’nin başkenti Şam’a gerçekleştirdikleri saldırıyı sert bir dille eleştirerek sonuçları hakkında uyardı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kimyasal saldırıya tepki olarak başkent Şam’a yönelik düzenledikleri saldırıyı sert bir şekilde eleştirdi. Bakanlık, saldırının bölgede ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı: Memnuniyetle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa’nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz.

Kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırılar insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Yedi yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicili sabittir. Uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe yoktur.

Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır.

Bu tecrübe ışığında, başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm uluslararası toplumun kimyasal silah kullanımının cezasız bırakılmamasını sağlayacak ortak adımlar üzerinde uzlaşmaya varması elzemdir.”