07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “YSK’nın Kararı Yasadışı, OHAL Demokratik Süreci Kısıtladı”
“YSK’nın Kararı Yasadışı, OHAL Demokratik Süreci Kısıtladı”

“YSK’nın Kararı Yasadışı, OHAL Demokratik Süreci Kısıtladı”

Türkiye’nin davetiyle 16 Nisan referandumuna gözlemciler gönderen AKPM, resmi gözlem raporunu açıkladı. Raporda temel özgürlüklerin kısıtlandığı, YSK kararının yasaya aykırı olduğu gibi eleştirilere yer verildi.

“YSK’nın Kararı Yasadışı, OHAL Demokratik Süreci Kısıtladı”

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye’de yönetim sisteminin değiştirilmesine yönelik Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulduğu 16 Nisan referandumuyla ilgili resmi raporunu açıkladı.

“Seçmenler tarafsız bir şekilde bilgilendirilmedi”

DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye’deki seçmenlerin Yüsek Seçim Kurulu (YSK) ve diğer devlet otoriteleri tarafından referandumun içeriği konusunda “tarafsız” biçimde bilgilendirilmediğine vurgu yapılan raporda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal ile “gerçek anlamda demokratik bir referandum süreci için gerekli temel özgürlüklerin kısıtlandığı” söylendi.

“Valiler OHAL yetkilerini özgürlükleri kısıtlamak için kullandı”

Raporda “darbe girişimi sonrası binlerce kişinin işine son verilmiş veya gözaltına alınmış olunmasının siyasi iklim üzerinde olumsuz etki yarattığı” belirtildi.

“OHAL kapsamında olağanüstü yetkilerle donatılan valilerin”, bu yetkileri “temel hak ve özgürlükleri daha da sınırlandırmak için kullandıkları” görüşü ifade edildi.

 

 

“Referandum harcamalarında Siyasi partilerin bütçeleri saydam değildi”

Seçimlerle ilgili yasal çerçevenin referandum konusunda net olmadığı ve “demokratik bir referandum için yetersiz kaldığı” söylenen raporda, referandum kampanyasının finansmanıyla ilgili yasal çerçeve de “siyasi partilerin harcamalarının saydam olmaması nedeniyle yetersiz” olarak nitelendi.

“18 Madde Avrupa normlarına aykırı”

Raporda 18 maddelik anayasa değişikliğinin Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu tarafından “kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağı” gerekçesiyle Avrupa normlarına aykırı bulunduğu da hatırlatıldı.

Rapor Rapor AB için referans niteliğinde

AKPM, 16 Nisan referandumunu TBMM’nin daveti üzerine 21 parlamenterle Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir ve Diyarbakır’daki seçim bürolarında gözlemlemişti. AKPM raporu, aralarında AİHM’nin de bulunduğu tüm Avrupa Konseyi organları ve AB için referans belge olma özelliğine sahip.