07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Referandum İsyanı
Referandum İsyanı

Referandum İsyanı

Çok sayıda ihlalin yaşandığı şaibeli referandum sonrası yurttaşlar ülkenin pek çok yerinde sokağa çıkmaya devam ediyor. Meydanlara çıkan binlerce kişi YSK’nın mühürsüz oy kararını ve seçimde ‘Evet’ lehine yapılan binlerce hileye tepki gösterdi.

Yüzlerce vatandaş itiraz dilekçelerini verebilmek için dün Ankara’da YSK önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Çok sayıda vatandaşın YSK önünde toplanması üzerine Çevik Kuvvet bina çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Dilekçe vermek için bekleyen vatandaşlar ile polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) skandal kararı ve şaibeli referandum sonucu sonrası yurttaşlar ülkenin pek çok yerinde meydanlara çıktı. Sokağa çıkma çağrısının 2. gününde protestolar, İstanbul, Ankara, Adana, Çanakkale, Konya, İzmir ve Aydın’da büyük katılımla devam etti.

Beşiktaş Meydanı’nda toplanan çok sayıda yurttaş YSK’nin mühürsüz oyları geçerli sayan kararını ve referandumda yapıldığı iddia edilen hileleri protesto etti.

Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar hileli referandumu ıslık, alkış ve şarkılarla protesto etti. Kadınlar ‘Susmayacağız’ sloganları attı.

Avcılar’da Deprem heykeli önünde toplanan vatandaşlar referandum sonuçlarını protesto etmek için yürüyüş yaptı.

Kızılay, Sakarya’da toplanan yüzlerce vatandaşlar YSK’yi protesto etti. Vatandaşlar ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları atarak referandumun iptalini istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkanlığı 16 Nisan Halk Oylaması’nın sonuçlarını ve YSK’nın verdiği karara tepki göstermek için Kent Meydanı’nda bir araya geldi. CHP İl Başkanı Bayram İnci önderliğinde yürümek isteyen partilileri polis engel oldu. CHP Gençlik Kolları Başkanı Yılmaz Tilki ile polis arasında gerginlik yaşanırken, polis gruba dağılmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ancak buna rağmen yürümek isteyen partililere polis barikat kurarak engel oldu. Polis yetkilileri sadece basın açıklamasına izin verileceğini bildirdi.

Adana’da referandumda yapıldığı iddia edilen hileler ve YSK’nin kararlarını protesto eden grup polis tarafından engellenmek istedi. Yurttaşlar polis barikatını aşarak protestolarını sürdürdü. “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor” diyenler Adana Atatürk Parkı’nda buluştu. Hükümet istifa sloganları atıldı.

Çanakkale’de toplanan yüzlerce yurttaş, “Hırsız YSK, işbirlikçi AKP” sloganları atarak YSK’yi protesto etti.

Konya Gedavet Parkı’nda buluşan yurttaşlar “Hayır, biz kazandık” sloganları atarak şaibeli referandum sonucunu protesto etti.

Tekirdağ’da CHP üyeleri, gençlik kolları ve bazı üniversite öğrencilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup, sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı üzerine Üç Kemaller Parkı’nda toplandı. Gruptakiler, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Daha bitmedi yeni başlıyor’ sloganları attılar. Bir süre sonra yürüyüş yapmak isteyen gruba polis izin vermeyerek, dağılmalarını istedi. Gruptan bazıları dağılmamakta ısrar edince çevik kuvvet polisleri harekete geçti. Bu sırada bazı partililer grubu dağılmaları konusunda ikna edince polis müdahale etmedi. Yapılan kısa bir açıklamanın ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı.

Gaziantep’te çoğunluğu CHP’li olan grup, Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulalarının geçerli saymasını protesto etmek istedi. Valiliğin yasak kararına rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etti, 10 kişi gözaltına alındı.

Mersin’de, CHP”nin çağrısı ile bir araya gelen partili ve sivil toplum örgütü üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararını slogan atarak protesto etti.
Barış Meydanı’nda toplanan yaklaşık 300 kişi, İzmir Marşı’nı okuyup, ‘Faşizme karşı omuz omuza, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz’ ve ‘Hırsız, yandaş, YSK’ sloganları attı.

CHP Marmaris İlçe Başkanlığı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıyla Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen yaklaşık 800 kişilik grup YSK’yi protesto etti. ‘Hayır biz kazandık’ pankartı açan grup, “Atı çalan Üsküdar’ı geçemedi”, Yasal Soygun Kurulu”, “Gayrimeşru anayasa yemiyoruz”, “YSK darbesine hayır” sloganları attı